Parlament FBiH

Nastavljena sjednica, raspravljat će se i o stanju u rudnicima

parlament fbih

Jučer je dogovoreno da će zastupnici glasati o tačkama dnevnog reda tek kad okončaju raspravu o svakoj od njih

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nastavio je, jučer započetu, četvrtu redovnu sjednicu u aktulenom mandatu.

Jučer je dogovoreno da će zastupnici glasati o tačkama dnevnog reda tek kad okončaju raspravu o svakoj od njih.

Za raspravu su preostali izvještaji o prošlogodišnjem radu ili finansijskom poslovanju više federalnih agencija, fondova ili zavoda, kao i izvještaj o izdvajanju novca iz tekućih rezervi federalnog budžeta od početka do kraja 2018. godine.

Jedna od preostalih tačaka je također informacija o stanju u rudnicima u Zeničko-dobojskom kantonu koji su u sastavu koncerna Elektroprivreda BiH, s pregledom rezultata postignutih u periodu 2009-2017. godina te s analizom upravljanja tim rudnicima u navedenom razdoblju.

Jučer je razmotren predloženi zakon koji najavljuje produženje roka za kontinuirano izmirenje zaostalih poreznih dugova poslovnih subjekata kao uvjeta za otpis zateznih kamata. Taj rok se, prema prijedlogu, produžava do 31. decembra iduće godine pošto je istekao u maju 2019. godine.

Također su jučer razmotrene i predložene izmjene Zakona o prekršajima, a jedna od osnovnih odredbi ‘prisiljava’ strance koji počine prekršaj u Federaciji BiH da plate pripadajuće kazne ili troškove postupka prije nego napuste Bosnu i Hercegovinu. Kao način za to je predložena privremena zabrana izlaska takvih pojedinaca iz države posredstvom Službe za poslove sa strancima.

Predloženim zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH, koji je također razmotren, najavljeno je unapređenje stanja u toj oblasti, što su predlagači ustvrdili i za Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama te Nacrt zakona o zaštiti zraka.

Federalni premijer Fadil Novalić jučer je obrazložio Predstavničkom domu Program ovogodišnjeg rada Vlade FBiH.

Po njegovim riječima, Programom su definisani strateški ciljevi te programi i aktivnosti koje su doprinos tim ciljevim. Precizno su navedeni nosioci aktivnosti, rokovi izvršenja, mjere učinka za izlazne (direktne) rezultate, očekivani godišnji rezultati te izvori i iznosi sredstava.

Prioriteti Vlade FBiH u 2019. godini usmjereni su, po Novalićevim navodima, na projekte intenziviranja privrednog razvoja, jačanja unutrašnje društvene stabilnosti Federacije BiH i jačanja vladavine prava, kao i iniciranje i provođenje reformi usklađenih s potrebama Bosne i Hercegovine te u saradnji s drugim nivoima vlasti u BiH, rad na euroatlantskim integracijama u cilju dugoročno održivog i stabilnog sistema koji će Federaciju BiH učiniti konkurentnijom.

Vlada FBiH je planirala utvrditi u 2019. godini 95 zakona, donijeti četiri uredbe, 12 odluka, 35 pravilnika, šest strategija, 11 ostalih akata (uputstva, proračun, programi, planovi, metodologije, naredbe, i slično).