Nastavljene pripreme za demontiranje aviobombe u Bosanskoj Otoci

U nedjelju uklanjanje i uništavanje bombe u Bosanskoj Otoci, bi

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Oružanih snaga BiH (OS BiH) nastavili su pripremne radove na neutralizaciji i uništavanju neeksplodirane avionske bombe pronađene u naselju Bosanska Otoka u općini Bosanska Krupa.

Kako bi se radovi završili na vrijeme angažiran je dodatni broj pripadnika FUCZ i OSBiH koji su jutros stigli na lokaciju na kojoj se izvode pripremni radovi koji su jučer započeli na izgradnji zaštitnog bedema i zaštitnog rova oko bombe.

FUCZ je uključila i dodatnu mehanizaciju.

Pripadnici FUCZ postavili su osam reflektora, kako bi mogli raditi u dvije smjene. Zbog složenosti i obima poslova naknadno je zatraženo angažiranje još pripadnika OS BiH.

U prostorijama Općine Bosanska Krupa održan je sastanak na kome su usklađene aktivnosti operativnog plana Općinskog štaba civilne zaštite Bosanska Krupa s Operativnim planom Federalnog štaba civilne zaštite, te aktivnostima FUCZ, od pripremnih radova pa do same neutralizacije i uništenja bombe.

U skladu s tim operativnim planom izdato je obavještenje za građane Bosanske Otoke u kome je naložena evakuacija stanovništva u radijusu od 500 metara, zatim potpuna zabrana kretanja u radijusu od 1.000 metara i pojas ograničenog kretanja u radijusu od 1.200 metara, dok je dozvoljeno kretanje osobama i vozilima saniteta, vatrogastva, policije, civilne zaštite i drugih učesnika koji dobiju dozvolu nadležnih za sigurnost.

Građani planirani za evakuaciju, trebali bi napustiti svoje domove najkasnije do devet sati ujutro, u nedjelju, 25. oktobra, uz obavezu da, prije napuštanja domova, otvore sve prozore na objektima (kuća, stan, pomoćni objekt ostakljenih prozora) i isključe sve izvore energije (plin, struja) i snabdijevanja vodom.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će osiguravati njihovu imovinu od provala i otuđenja.

Sve osobe kojima je potrebna pomoć u smještanju nepokretnih i teško bolesnih osoba bit će evidentirana od timova mjesnih zajednica MZ Otoka Centar i MZ Otoka.

Općinski Štab civilne zaštite je osigurao dovoljne smještajne kapacitete, vodu za piće i druge potrepštine, a građanima koji ne žele da ih koriste preporučuje se da iskoriste mogućnost smještaja kod rodbine i prijatelja.

Avionska bomba bit će uništena u nedjelju, 25. oktobra, s početkom u devet sati, a, kako je prethodno rečeno iz Federalne uprave civilne zaštite, očekuje se da će neutralizacija i uništenje bombe trajati od tri do pet sati, saopćeno je iz FUCZ.