Nastavljeno suđenje osmorici specijalaca MUP-a RS u Beogradu

zarobljenici

U nastavku suđenja osmorici specijalaca MUP-a Republike Srpske za zločine nad civilima u Srebrenici pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, trećeoptuženi Milivoje Batinica negirao je svoje učešće u zločinu, navodeći da nije ni bio na mjestu zločina.

“Ne priznajem izvršenje krivičnog djela koje mi se stavlja na teret”, rekao je Batinica i naveo da nikada nije bio ni u blizini hangara u selu Kravice, gdje je, prema optužnici, ubijeno 1.313 muslimanskih civila 14. jula 1995. godine.

On je naveo da je 1992. godine napustio Sarajevo i izbjegao u Zrenjanin, gdje je uhapšen i odveden prvo u Sremsku Mitrovicu, potom na Jahorinu, a da je odatle bio raspoređen u 3. vod čiji je komandir bio Tomislav Krstović.

Batinica je istakao da je na dan zločina sa vodom bio raspoređen na drugom mjestu, a da je za “incident u hangaru u Kravicama čuo kasnije, kada se vratio u kasarnu”, prenose beogradski mediji.

Na početku suđenja, koje je počelo juče, prvooptuženi Nedeljko Milidragović odbio je da iznese odbranu, dok je drugooptuženi Aleksa Golijanin rekao da ne želi da se izjašnjava dok ne vidi koji ga dokazi terete.

Osim njih, za saučesništvo u izvršenju zločina optuženi su Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici, osmorica okrivljenih na čelu sa prvooptuženim Nedeljkom Milidragovićem osumnjičeni su za ubistvo 1.313 ljudi 14. jula 1995. godine u selu Kravice.

U optužnici je navedeno da su Milidragović, kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, kao i ostali optuženi pripadnici tog voda, unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravice, u opštini Bratunac, izvršili masovne likvidacije više stotina civila – muškaraca, bosanskih muslimana.

Na pripremnom ročištu koje je održano u oktobru bez prisustva javnosti, svi optuženi su negirali krivicu. Svi optuženi brane se sa slobode.