Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljeno suđenje Radončiću i drugima: Šta je Dautbašić tražio od Duške Jurišić?

BiH

Radončić stigao na ročište

U Sudu BiH održano je ročište u predmetu Fahrudin Radončić i drugi, a danas su svjedočili Sabahudin Žujo, direktor Farmavite, Duška Jurišić, urednica na FTV i Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva KS koju je odbrana Bakira Dautbašića unakrsno ispitala jer to nije učinila na ročištu 27. aprila, piše bh. novinska agencija Patria.

Burzić je odgovarala na pitanja advokatice Tatjane Savić u vezi sa sastankom nje, novinarke Duške Jurišić i policijskog službenika Himze Selimovića 7. januara 2016. godine.

Burzić je ponovila da ju je Jurišić s kojom je bliska prijateljica zvala i pitala da li u Tužilaštvu KS ima neka prijava protiv Bakira Dautbašića. Konstatirano je da je Burzić naknadno javila Jurišić da prijave nema, ali da je stiglo pismo i da će ona otvoriti spis.

sud(44)

Također na Sudu je rečeno da su Burzić i Jurišić kontaktirale kako bi Jurišić provjerila da li su Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman u Sarajevu 14. januara da daju iskaz po prijavi koju su dostavili.

Duška Jurišić u svom svjedočenju i odgovarajući na pitanja tužioca Bože Mihajlovića potvrdila je da se dobro poznaje s Dautbašićem i da su osim poslovnih odnosa i u privatnim nakon januara 2013. godine kada je nju Dautbašić pozvao i kazao „trebam tvoju pomoć“.

– Neću detaljisati jer je riječ o privatnim stvarima. Mi smo svoju komunikaciju intenzivirali zadnja tri mjeseca 2015. godine, jer ja kao novinar željela sam više saznati o političkim vezama, odnosna tada je DF izašao iz vlasti, a ušao je SBB, a Bakir je bio dobar sagovornik za to što me zanimalo – kazala je Jurišić.

Kasnije, kako je kazala Jurišić, Dautbašić joj je spominjao na jednom sastanku u „Palmi“ Azru Sarić i da je kod notara ovjerio izjavu u vezi nje.

– Znam da mi je kazao da ga je zvala i da je tražila da joj završi specijalizaciju, a zauzvrat ona neće svjedočiti protiv Radončića na Kosovu. Kada sam ga pitala je li kontaktirao tužilaštva, on je rekao da će to uraditi kada dođe vrijeme za to – kaže Jurišić.

Na pitanje tužioca da li je u decembru kontaktirala s Dautabšićem, Jurišić je kazala da jeste, jer u to vrijeme trebalo se popuniti Vijeće ministara BiH.

– Imali smo više razgovora, jer je i Fahrudin Radončić bio gost u mojoj emisiji 28. decembra. U jednom od razgovora Bakir me je pitao bi li mogla provjeriti da li ima podnesena krivična prijava protiv njega i ja sam to učinilia. S obzirom da sam izuzetno bliska s Dalidom odmah sam je pozvala – istakla je Jurišić.

Novinarka FTV-a Jurišić dalje je pojasnila da joj je Burzić javila da nema prijave ali da ima pismo i da će otvoriti spis, da je javila Bakiru, ali da nije bilo nikakve pretjerane reakcije.

I Jurišić je govorila o susretu s Burzić i Selimovićem, te je kazala da se sjeća da je tada kazala poučena svim dešavanjima i pisanjima Dnevnog avaza o Azri Sarić „da treba biti oprezan da ne bude pritisak na svjedoka“.

Također u svom iskazu Jurišić je kazala da je prilikom jednog telefonskog razgovora s Dautbašićem primjetila da mu je nezgodno, pa je predložila da pričaju putem What's up-a.

Advokat prvooptuženog Asim Crnalić Fahrudina Radončića kazao je da je zadovoljan odgovorima Jurišić te je tražio da mu ponovi i pojasni dio iskaza koji se odnosi na pritisak svjedoka.

– Mislila sam na tekstove koji se odnose na preminulog čovjeka nakon vađenja zuba – istakla je Jurišić.

Sabahudin Žujo, generalni direktor Farmavite ispričao je svoj susret s Bakirom Dautbašićem od 16. decembra.

– Pozvao me je Bakir kojeg poznajem dugo, jer smo obavljali funkcije u FK Željezničaru. Tražio je da se vidimo. Ja sam predložio kraj sedmice, ali on je rekao da se moramo vidjeti taj dan. Odgodio sam obaveze i otišao u Bristol. Počeo sam pričati o Želji, ali on je rekao pusti to sad imam drugu temu. Imaš selame od Radončića, iako ga ja nikad nisam upoznao, kaže da cijeni tvoj rad…Ja sam se zahvalio i uzvratio selam. Tad mi je rekao kod tebe radi Azra Sarić. Zatim je dodao da sigurno znam da je ona svjedok u procesu na Kosovu protiv Keljmendija….Zamolio me da razgovaram s njom i zamolim da ostane pri ranijem iskazu datom u SIPA- i – ispričao je Žujo.

Moram reći, dodao je Žujo, da nije imao Azrin broj niti je imao komunikaciju, pa je pozvao njenog direktora Aziza Šukala.

– Nazvao sam Aziza i kazao da me pozove Azra…Pitao me je je li sve uredu. Šalio sam se da hoću da ga smijenim. Brzo nakon toga Azra me je pozvala i dogovorili smo susret ujutru u mom kabinetu – navodi Žujo.

Azra Sarić u kabinetu Žuje bila je ujutru u 8:30 sati, a čim je ušla, kako tvrdi Žujo, on joj je kazao da ne miješa privatno i poslovno, ali da ima jednu molbu za nju.

– Kad sam spomenuo Dautbašića ona se promijenila i uznemirila i ja sam ga odmah okrenuo i dao joj telefon. Nisam slušao razgovor, ali sam čuo da je kazala da ima i ona neke uvjete – dodao je Žujo.

Nadalje Žujo je kazao da se naknadno čuo s Bakirom i da mu je ovaj poručio da se zahvali Azri. Žujo se nije mogao sjetiti da li je Azri Sarić dao broj telefona Dautbašića.

Žujo je kazao da se poslije toga vidio samo jednom sa Dautbašićem na sahrani i da su se pozdravili te samo kratko konstatirali da imaju problema.

Žujo je to kazao jer je već 19. decembra dobio poziv iz SIPA-e.

– Bio sam na pijaci na Grbavici kada su me pozvali istražitelji i kazali da me zovu u vezi slučaja Keljmendi. Rekao sam da nemam veze s tim, ali su mi oni kazali znate Azru Sarić, tada sam zašutio i otišao u SIPA-u gdje sam dao iskaz – kazao je Žujo.

Sabahudin Žujo

Sabahudin Žujo

Advokatica Savić u svom unakrsnom ispitivanju pokušala je osporiti zakonitost izjave uzete u SIPA-i kao i kredibilitet svjedoka. No u izjavi za novinare nakon ročišta kazala je:

– Kada je riječ o kredibilitetu svjedoka to će odbrana iznijeti u završnim riječima. Pitala sam neka pitanja koje nije dozvolilo Sudsko vijeće, ali sam željela da uđu u zapisnik – istakla je Savić.

Advokat Crnalić istakao je da je odbrana zadovoljna iskazima, jer su oni potvrdili da nije vršen pritisak na svjedoke, a da nije protuzakonito tražiti od nekog da govori istinu.

Sljedeće ročište zakazano je za 11. maj kada će se kao svjedoci pojaviti Tarik Mašić i Aziz Šukalo koji nisu stigli danas svjedočiti te Jasminka Tanović.