Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljeno suđenje Radončiću i ostalima: Žujo tražio od Azre Sarić da ga nazove

BiH

Radončić stigao na ročište

U nastavku suđenja Fahrudinu Radončiću i ostalima, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je generalni direktor firme “Farmavita” Sabahudin Žujo od njega zatražio da ga uveže sa svjedokinjom Azrom Sarić.

Aziz Šukalo, direktor za marketing u farmaceutskoj kompaniji “Farmavita”, rekao je da svjedokinja Sarić radi u njegovom odjelu kao stručna saradnica, te da je sredinom decembra prošle godine Žujo, njegov nadređeni, nazvao i pitao za nju.

“Možeš je pozvati da me nazove”, prisjetio se svjedok Žujinog zahtjeva.

Sabahudin Žujo

Sabahudin Žujo

Šukalo je dodao da je Sarić zatim tražila od njega Žujin broj mobilnog telefona i pozvala ga. Nakon razgovora ga je obavijestila, kako je kazao, da nije ništa poslovno da i naredni dan treba otići u njegovu kancelariju.

Svjedok Šukalo je dodao da je iz medija saznao da Sarić obavlja specijalizaciju u koševskoj bolnici.

Žujo je prošle sedmice svjedočio u korist Državnog tužilaštva i rekao da ga je optuženi Bakir Dautbašić zamolio da zatraži od Sarić da prilikom svjedočenja u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu potvrdi ranije izjave koje se tiču ubistva Ramiza Delalića. Sarić je bila Delalićeva djevojka u vrijeme kada je ubijen u Sarajevu 2007. godine.

Dautbašić je optužen sa Radončićem te Bilsenom Šahman i Zijadom Hadžijahićem za ometanje rada pravosuđa, te davanja i primanja koristi za trgovinu uticajem. Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Kelmendija, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Tarik Mašić, šef maksilofacijalne hirurgije u koševskoj bolnici, rekao je da je Sarić obavljala specijalizaciju u njegovom odjelu, te da je sredinom decembra prošle godine bila u noćnoj smjeni kada je pomoć zatražio pacijent Sabahudin Hukara, koji je kasnije preminuo.

Svjedok je kazao da je Sarić bila u dežuri sa ljekarom Edinom Imamovićem, koji je pacijenta Hukaru uputio na druge odjele.

[yuzo_related]

Tužilaštvo tvrdi da je Radončić preko Dnevnog avaza vršio pritisak na svjedokinju Sarić u vezi sa ovim slučajem.

Svjedok Mašić je rekao da nijedan medij nije poslao dopis koji se tiče tog slučaja.

On je dodao da dobro poznaje optuženu Šahman i da ga ona nije nikada kontaktirala u vezi sa Sarić i smrti pacijenta Hukare.

Suđenje se nastavlja 18. maja, kada bi u korist Tužilaštva BiH trebala svjedočiti Azra Sarić.