Nastavljeno suđenje Arslanagiću, svjedočili Adžaip i Hadžiomerović

BiH

bosnalijek arslanagic sudjenje 3 (3)

Suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi, čiji se akteri terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovanjem preduzeća ‘Bosnalijek’, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) svjedočenjima Brankice Adžaip i Ismeta Hadžiomerovića.

Svjedočenje Adžaip, inspektorice Federalne finansijske policije – Odjela inspekcijskog nadzora Travnik odnosilo se na kontrolu evidencije o utrošku sredstava na ime toplog obroka za uposlenike Bosnalijeka, te način na koji je utvrdila stanje u tom pogledu.

Navela je kako je ta kontrola, koja se odnosila na period 2005-2011. godine, a realizirana na temelju Zaključka Vlade FBiH, pokazala da je firma Brštanica koja je pružala ugostiteljske usluge Bosnalijeku fakturisala znatno više toplih obroka u odnosu na stvarno stanje.

U fokusu svjedočenja našli su se finansijska dokumentacija Bosnalijeka, Pravilnik o radu i Ugovor o pružanju ugostiteljskih usluga koje je Brštanica pružala Bosnalijeku iz 2002. godine te aneksi tog ugovora, kao i propisi kojim se svjedokinja rukovodila tokom spomenute kontrole.

Odbrana je u sklopu unakrsnog ispitivanja insistirala na tvrdnji da stanje do kojeg je svjedokinja došla ne odgovara stvarnom, odnosno da ona nije uzela u obzir i one koji su, osim uposlenika, koristili usluge restorana, uključujući poslovne partnere, i prateće službe, te pojavu da su te usluge koristili i uposlenici prije odlaska ili po povratku sa službenih putovanja.

Svjedokinja je, međutim, ostala pri ocjeni da analiza cjelokupnog stanja potvrđuje da nije bilo potrebe za iskazanom količinom/brojem toplih obroka, a proporcionalno broju zaposlenika koji su evidentirani na radu i onih koji imaju pravo na topli obrok, dok je za goste restorana kazala da se radi o troškovima koji se odnose na reprezentaciju, te da su zaposlenici na službenom putu troškove toplog obroka namirivali u sklopu isplaćenih dnevnica.

Po riječima svjedokinje, na temelju Izvješaja o obavljenoj kontroli poslovanja Bosnalijeka u čemu je sudjelovao višečlani tim Federalne finansijske policije, sačinjen je Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Svjedočenje Ismeta Hadžiomerovića odnosilo se na okolnosti u vezi s poslovnim odnosom s Brštanicom i Bosnalijekom, a putem firmi Lana d.o.o i Lana-Komerc d.o.o. Sarajevo koje su, u međuvremenu, prestale s radom.

Svjedok je potvrdio da je putem spomenutih firmi kao dobavljača ostvaren spomenuti poslovni odnos koji se ogledao u nabavci i isporuci različitog potrošnog materijala, uključujući i građevinske radove za Brštanicu u vezi s apartmanima na Bjelašnici, a u kojem kontekstu mu je predočen raniji iskaz, čije je navode potvrdio.

Prema kazivanju ovog svjedoka, dokumentacija koja se odnosila na spomenuti promet i usluge uništena je u poplavi koja je zahvatila njegovu vikendicu u Bojniku.

Optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg Bosnalijekovog generalnog direktora, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u ovom predmetu, nalazi se u SAD-u i u međuvremenu je postao nedostupan bh. pravosudnim organima, te je za njim raspisana međunarodna potjernica.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. oktobar.