Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljeno suđenje Džananoviću, Gadži i Eroviću: Svjedočio “snimatelj” Kafedžić

sud i tuzilastvo bih

Na suđenju trojici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) prvi svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je kao fotoreporter snimao štab “Stela” i ratna dešavanja u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

“Snimao sam stradanja, podjelu hrane stanovništvu, pripadnike štaba ‘Stela’. Snimao sam sve jer sam tu bio u svakom trenutku”, kazao je Fahrudin Kafedžić, pojasnivši da je na čelu štaba “Stela” bio Juka Prazina.

Kafedžiću nije poznato da je bilo zatvorenih osoba srpske nacionalnosti u blizini štaba “Stela”. Nakon što mu je predočena izjava iz istrage u kojoj je naveo da je dobio zadatak da snimi kako vojska ispred štaba na Trgu ZAVNOBiH-a uvodi u objekat “Barselino” grupu srpskih civila da im podijele hranu.

Svjedok je potvrdio da je to istina, ali da mu nije poznato da su to bili srpski civili. Dodao je da je vidio dovođenje starije osobe sa šajkačom na glavi, ali da je imao utisak da je riječ o beskućniku.

Tužilaštvo BiH je optužilo Senada Džananovića, Edina Gadžu i Jasmina Erovića, da su, kao pripadnici TO “Stela” i specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), zajedno s njima poznatim osobama, na području naselja Alipašino Polje, B faza, nezakonito zatvarali, ubijali, mučili i nečovječno postupali prema zatvorenim civilima.

Na ovom suđenju pokazana su tri snimka za koje je svjedok rekao da su njegovi, a sačinjeni su tokom ljeta 1992. godine. Zbog zdravstvenog stanja i pogoršanog vida svjedoka, on nije mogao prepoznati sve osobe koje su pokazane.

“Snimano je ispred štaba ‘Stela’. Mislim da je to Juka Prazina na snimku… Osoba koja vozi automobil je Samir Kahvedžić”, izjavio je on i dodao da su snimci sačinjeni ispred štaba na Trgu ZAVNOBiH-a.

Kafedžić je kazao da je u proljeće 1992. pristupio Teritorijalnoj odbrani (TO) u naselju Alipašino Polje, B faza, a komandant mu je bio Samir Kahvedžić. Kasnije, kako je naveo, prešli su u Specijalnu jedinicu Juke Prazine.

Suđenje se nastavlja 12. oktobra, prenosi Birn.