Nastavljeno suđenje uposlenicima u Službi za poslove sa strancima u Mostaru

tuzilastvo bih

Na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, svjedokinja optužbe je ispričala da su joj optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić iznudili objekat u Bijakovu.

Svjedokinja Tužilaštva BiH Angela Croce je rekla da je od 2011. do 2014. bila u upravljačkom tijelu međunarodne nevladine organizacije “Novi Horizonti” koja je djelovala na području zapadne Hercegovine i pravila naselja za prihvat socijalno ugroženih.

Osim uposlenih, imali su volontere iz Italije kojima su trebale dozvole za rad. Procedura dobijanja dozvola je bila uredna do 2012. godine, kada su iz Centra za poslove sa strancima počeli dobijati odbijenice.

“Boris Kordić nam je zakazao sastanak u hotelu ‘Ero’ i rekao da moramo pričati jer je naša situacija teška. Rekli su da su nas prijavili Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), a da se nismo sastali, rizikovali bi i krivični postupak. Također je rekao: ‘Ovaj se sastanak nije se desio'”, kazala je Croce.

Prema njenim riječima, objašnjenja za prijave nije bilo, a Kordić nije bio zainteresiran za dokumentaciju koju su donijeli. Pored nje i Kordića, svjedokinja je rekla da su sastanku prisustvovali Kvesić, prevodilac i advokat. Ubrzo je uslijedio novi sastanak, a organizirao ga je advokat Miljenko Mišak.

“Izravno sam pitala šta žele od nas. Boris je odgovorio: ‘Ukoliko si pametna, razumjela si’. Kada je Boris otišao, pitali smo Josipa šta trebamo uraditi. Rekao je da ništa bez Borisa ne može odlučiti”, kazala je svjedokinja.

Potom je, kako je rekla, 2013. godine njihove prostorije pohodila inspekcija. Svedokinja nije bila tu, ali rečeno joj je da su je predvodili optuženi Kordić i Kvesić, šest policijaca iz Čapljine, te inspektori za turizam i socijalni rad. Kordić i Kvesić su, kako kaže, naložili zatvaranje, ali su se ostali inspektori usprotivili.

Svjedokinja je zatim, kako kaže, zakazala sastanak s Kordićem u Mostaru. Došla je u pratnji advokata, ali je, kako tvrdi, snimala razgovor telefonom.

“Htjela sam dokaze. Pitala sam Kordića je li zainteresiran za objekat u Bijakovu, rekao je da jeste”, kazala je Croce i kasnije je sve prijavila SIPA-i u Sarajevu. Kako kaže, nije imala povjerenja u Odjel u Mostaru.

Croce je nakon tog sastanka po uputama tužilaštva, kako kaže, ugovorila još jedan sastanak na kom se raspravljalo u uvjetima dodjele objekta u Bijakovu. Prema riječima svjedokinje, Kordić i Kvesić su mu namijenili funkciju hotela kojem bi direktorica bila optužena Vlatka Puljić.

“Vlatka i ja smo potpisale ugovor, a ključeve sam predala Josipu i Vlatki”, kazala je Croce.

Odbrana će svjedokinju ispitivati u utorak, 21. novembra.

Optužnica tereti Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima, Kvesića, inspektora za strance u mostarskom Terenskom uredu iste Službe, te Vlatku Puljić, direktoricu firme “Vlamon” Čitluk, da su od 2012. do 2014. godine, sudjelovali u počinjenju krivičnih djela, čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Kordić i Kvesić su zloupotrebljavali službeni položaj i ovlasti u okviru Službe za poslove sa strancima u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima te u dogovoru s Puljić zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti, prijeteći im da će im kao ovlaštene službene osobe onemogućiti ili uskratiti boravak u zemlji te izvršiti njihovo višegodišnje protjerivanje iz BiH.