Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA RESPIRATORI

Nastavljeno svjedočenje zaboravne Edite Kalajdžić: Ko je 30. aprila uljepšavao informaciju FŠCZ?

Edita Kalajdžić-pixsell

Na suđenju danas otvorena je rasprava o tome je li neko u Informaciji o aktivnostima FŠCZ dodao rečenicu ““Dana 03. 04. zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora“. Hoće li nova istraga Tužilaštva BiH otkriti šta se krije iza priče o pozivima s oduzetog telefona Edite Kalajdžić

PIŠE: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Svjedočenjem Edite Kalajdžić, sekretarke Vlade FBiH, pred Sudom BiH danas je nastavljen glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a koji se odnosi na spornu nabavku 100 respiratora ACM812 A plaćenih oko 10,5 miliona KM iz budžeta Federacije BiH u aprilu prošle godine.

Edita Kalajdžić je jedna od učesnica prepiske u čuvenoj Viber grupi “Gensek” u kojoj je s premijerom Fadilom Novalićem i bivšim direktorom Ureda premijera FBiH Hasanom Ganibegovićem, u martu i aprilu prošle godine razmjenjivala poruke o najvažnijim pitanjima u vezi sa smjenom Federalnog kriznog štaba, a potom i o pitanjima u vezi s respiratorima. Edita Kalajdžić je osoba koju je nakon što je otkrivena afera “respiratori” zvala Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra u Sarajevu, a Kalajdžić je to je javila i ostalima u viber grupi.

S obzirom na to da svjedocima pred Sudom BiH zakon omogućava da ne moraju reći ništa o određenom događaju ukoliko bi to dovelo do eventualnog krivičnog postupka protiv njih, teško je bilo za očekivati da Kalajdžić ispriča istinitu verziju onog u što je, a opet sudeći po porukama koje je slala, itekako imala uvida i saznanja.

Pored sad već uobičajenih odgovora na pitanje tužitelja “ne znam”, ne sjećam se “, “nije mi poznato”, Kalajdžić je danas kazala da ona nema nikakve veze s nabavkom respiratora, te da nije učestvovala u tom procesu.

Međutim, suprotno toj tvrdnji, kontradiktorni su bili njeni navodi iz svjedočenja kojima je pokušala opravdati nabavku respiratora, pa se danas itekako potrudila da i sebe i optužene, prvenstveno premijera Novalića predstavi žrtvama, koje su u najkritičnije vrijeme pandemije “predano i jedini radili”, da nas sve spasu pošasti zvane pandemija korona virusa.

Vrhunac bahatosti današnjeg svjedočenja, odnosno Edite Kalajdžić, koja u jednom trenutku kaže “da nije imala ništa s nabavkom respiratora”, bio je trenutak kad je izgovorila da se ona “uvjerila da sve što su mediji pisali o nabavci respiratora predstavlja novinarski spin”, te da ništa od toga nije istina.

-To je sve bio spin, pritisak na mene lično i na one koji su radili – ustvrdila je u više navrata Kalajdžić valjda očekujući da javnost vjeruje njoj, a ne svojim očima.

BOLJE DA JE SPIN NEGO KRIMINAL

Logično pitanje koje se nameće nakon ovih tvrdnji svjedokinje jeste ono, je li to ona vodila neku paralelnu istragu o nabavci respiratora, u kojoj po njenim riječima nije učestvovala, te da li ona dovodi u pitanje i rad Tužilaštva BiH koje je podiglo optužnicu u predmetu “respiratori”, ali i Suda BiH koji je tu optužnicu potvrdio?!

Tužitelj Mirza Hukeljić danas je nastavio s ispitivanjem svjedokinje koje je u srijedu započeo njegov kolega Džermin Pašić. Tako je Hukeljić pitao Kalajdžić šta može reći o poruci koju je kako je ustanovljeno proslijedio premijer Fadil Novalić u Viber grupu “Gensek” 24. marta prošle godine, a koja glasi:

-Morate brzo reagovati za 150.000 testova, jer će ih neko kupiti. Ja sam rekla da se rezervira za nas i sa Solakom razgovarala. Nemamo vremena za gubljenje- stajalo je u toj poruci, a u sljedećoj samo ime “Sebija”.

Na pitanje tužioca Hukeljića da li je imala saznanja da je pošiljalac te poruke bila Sebija (Izetbegović, op. a.) i da li joj išta govori to ime, Kalajdžić je odgovorila :

“Ne mogu se sjetiti te poruke, jedino se mogu sjetiti pritiska javnosti na Vladu FBiH”.

Mnogo rječitija i sa sjećanjima o brojnim detaljima iz zakona, odlukama i zaključcima Kalajdžić je bila kada su je ispitivali advokati odbrane. Iako je na pitanje advokatice Fadila Novalića, Vasvije Vidović, u početku na pomen datuma o održavanju neke od sjednica Vlade FBiH između januara i aprila prošle godine, brzo odgovarala da se ne sjeća tih sjednica, kada joj je Vidović kako je sama kazala, “osvježavala memoriju”, Kalajdžić se duboko unijela u odluke Vlade FBiH iz tog perioda i uglavnom potvrdno odgovarala na sva pitanja koja idu u prilog optuženom Novaliću.

Za razliku od njenih iskaza u srijedu kada je Kalajdžić prilikom svjedočenja, na pitanje tužitelja Džermina Pašića o saznanjima i uvidu u odluke Vlade FBiH, odgovarala da ona, a niti Sekretarijat nemaju nikavu nadležnost niti mogućnost da ulaze u meritum odluka Vlade FBiH nego ih samo parafiraju i šalju premijeru na potpis, Kalajdžić je danas tumačila odluke i zaključke Vlade FBiH koje joj je na uvid dala advokatica Vidović.

Također, tumačila je po svom nahođenju i zakone o javnim nabavkama, te zaštiti i spašavanju, kao i opravdanost izmjene sastava Federalnog kriznog štaba u martu prošle godine čiji je broj članova s 21 sveden na devet. Ništa od toga, čini se, “nije zaboravila”.

Tužitelj Hukeljić uputio je prigovor na pitanja koja advokatica Vidović postavlja svjedokinji, kazavši između ostalog da je na ovaj način svjedokinja dovedena u poziciju vještaka, a što je nedozvoljeno, no predsjednica Sudskog vijeća Džemila Begović dozvolila je da svjedokinja odgovori na ova pitanja.

No, kada je iznijela ocjenu da je stari Federalni štab Civilne zaštite, a čiju smjenu je zagovarala Kalajdžić, da je bio glomazan i neefikasan, predsjedavajuća Sudskog vijeća pitala ju je je li to njen lični zaključak, na što je Kalajdžić odgovorila potvrdno. Inače, advokatica Jelke Miličević, Senka Nožica pitala je Kalajdžić je li 2014. godine kada je zbog poplava u BiH bilo proglašeno stanje nesreće došlo do izmjene Federalnog štaba Civilne zaštite, ona je odgovorila da nije.

Tužilaštvo BiH kroz utvrđivanje pravih razloga izmjene Federalnog štaba Civilne zaštite prošle godine pokušava dokazati da su na taj način trebale biti osigurane dodatne ovlasti Fahrudinu Solaku, načelniku Štaba, a dijelom kako bi i lakše mogao upravljati nabavkama.

Kalajdžić je tako danas rekla i da ne postoji zakonska obaveza da se Vladi FBiH dostavi specifikaciju sredstava za koje Vlada FBiH izdvaja novac, a što je podsjećamo, bio slučaj pri nabavci spornih 100 respiratora, koji su u odluci kojom je ukupno iz tekuće budžetske rezerve, te iz sredstava posebne naknade Federalne uprave Civilne zaštite prošle godine izdvojeno oko 10, 5 miliona KM podvedeni općenito pod “medicinsku i zaštitnu opremu”.

Sutkinja Begović pitala je svjedokinju kako je moguće da Vlada FBiH daje novac za nešto,a nema specifikaciju, na što je Kalajdžić odgovorila da piše “medicinska sredstva i oprema”, a da predlagač te odluke vjerovatno detalje pojašnjava Ministarstvu finansija FBiH.

No, podsjećamo da je Vlada FBiH prije te odluke u aprilu o odobrenju sredstava, dala saglasnost i na odluku o potrošnji oko sedam miliona KM u martu prošle godine, a u toj odluci je bilo jasno naznačeno da se za taj novac kupuju maske, zaštitne naočale, zaštitna odijela…

Pitanja advokatice Vidović odnosila su se na više odluka Vlade BiH, a s kojima je pravna braniteljica Fadila Novalića pokušala dokazati da se o respiratorima na sjednici Vlade FBiH raspravljalo još 30. januara prošle godine. Iz prikazane odluke, vidljivo je da je tada uistinu zaduženo Federalno ministarstvo zdravlja da prikupi informacije o stanju medicinske opreme u zdravstvenim ustanovama u FBiH, prvenstveno respiratora i pripadajuće opreme.

Također, poznato je već, a na što se danas pozvala advokatica Vidović da je Vlada FBiH na proširenoj sjednici 16. marta prošle godine, kada je i proglašeno stanje prirodne nesreće raspravljala zajedno s direktorima kliničkih centara u FBiH o mogućnosti nabavke i respiratora. I tu nema ništa sporno, jer gotovo svaki građanin BiH znao je u to vrijeme da nam trebaju respiratori.

Međutim, dok nas svjedoci koji pokušavaju relativizirati ovu aferu pokušavaju uvjeriti da je bilo sve “po zakonu” ne možemo da se ne sjetimo da je nabavka respiratora uprkos upozorenju Agencije za javne nabavke, provedena mimo zakona o javnim nabavkama, da je nabavka dogovorena tako što je Fikret Hodžić,vlasnik “FH Srebrena malina” do premijera Fadila Novalića došao slanjem SMS-a “jer mu je Asim rekao da se javi” i da je bez ikakve provjere i konsultacijama sa stručnjacima , te bez garancije da će respiratori i stići posao nabavke tih sredstava povjeren firmi koja nije imala ni dozvolu za njihov uvoz,a pri tome je “Malini” avansno uplaćeno svih 10,5 miliona KM.

Edita Kalajdžić, koja tvrdi da ništa nije imala sa sklapanjem posla za uvoz respiratora, ipak je bila jedna od zagovornica raskida ugovora sa “FH Srebrenom malinom”, ali tek nakon što je afera otkrivena.

Advokatica Vidović pitala je danas Kalajdžić da li joj je poznato da li je Vlada FBiH raspravljala o raskidu ugovora o kupovini respiratora, na što je ona odgovorila da jeste i da je donesen zaključak da se konsultira Pravobranilaštvo FBiH o tom pitanju.

RASKID ZBOG STRAHA, PARDON, PRITISKA

Sutkinja Džemila Begović Kalajdžić je pitala,  zbog čega je Vlada FBiH tražila da se raskine ugovor ako je sve bilo kako treba?!

Kalajdžić, koja je ranije kazala da je predlagala Novaliću raskid ugovora jer je vidjela da nije ispoštovan rok dostave respiratora, danas je kazala da je Vlada FBiH to učinila pod pritiskom javnosti i da je konstatacije davala paušalno!

Sutkinja Begović potom je tražila od Kalajdžić da pojasni zbog čega bi Vlada FBiH podlegla pritisku ukoliko je sve u redu s ugovorom , te zašto se s prijedlogom raskida ugovora išlo prema Pravobranilaštvu FBiH,a isto nije traženo od potpisnika ugovora, odnosno “FH Srebrene maline” i Federalne uprave Civilne zaštite?!

Na ovim pitanjima, Kalajdžić je ipak malo ustuknula, te je kazala “to ćete ipak morati pitati Vladu FBiH”.

Ostalo je nejasno da li je uistinu Vlada FBiH prošle godine iskazala namjeru da se raskine ugovor o kupovini respiratora zbog pritiska javnosti, ili je to Edita Kalajdžić iznijela kao svoj zaključak, jer opštepoznato je da ona kao sekretarka Vlade FBiH nema ovlasti da glasa na sjednicama, niti da na bilo koji drugi način utječe na donošenje odluka, jer tu nadležnost imaju samo ministri i premijer.

Kod ovog pitanja, prvi put je svoje pravo da pita nešto nekog od svjedoka iskoristio i premijer Novalić.

On je svoju saradnicu pitao “šta je bio odgovor Pravobranilaštva FBiH “ na pitanje o raskidu ugovora.

Sutkinja Begović podsjetila je Novalića da je svjedokinja ranije odgovorila na to pitanje, rekavši da je Pravobranilaštvo odgovorilo da Vlada FBiH nije potpisnik ugovora, pa ga ne može ni raskinuti.

-Ne slušate pažljivo svjedoka gospodine Novaliću, izvinite, ali moram Vam to reći- kazala je sutkinja Begović.

Na pitanje advokatice Fikreta Hodžića, Mirne Avdibegović da li je Kalajdžić u vrijeme kada je predlagala premijeru Novaliću raskid ugovora sa “FH Srebrena malina” znala da je ta firma obavijestila FUCZ zbog čega se kasni s dostavom respiratora, sekretarka Vlade FBiH je odgovorila:

-Svi moji komentari u Viber grupi “Gensek” davani su na osnovu medijskih natpisa kojima sam ja pogrešno u to vrijeme vjerovala. Nisam imala dokumentaciju i nisu mi bile poznate sve činjenice o tome koje sam kasnije saznala, a koje su pokazale da je situacija drugačija – kazala je Kalajdžić.

JE LI NEKO MIJENJAO INFORMACIJU FŠCZ

Danas je otvoreno i pitanje o tome je li neko vršio ispravke na dokumentu pod nazivom Informacija Federalnog štaba Civilne zaštite o aktivnostima koje je to tijelo provelo na suzbijanju i prevenciji širenja koronavirusa od 23. marta do 3. aprila. Ova informacija, inače je usvojena na sjednici Vlade FBiH 9.aprila prošle godine, a sada se postavlja pitanje je li neko na njoj dodatno intervenirao kako bi zaštitio prije svega premijera Novalića.

Ovo pitanje potencirala je Senka Nožica, advokatica optužene ministrice finansija Jelke Miličević.

Prije toga, Edita Kalajdžić je pojasnila da predlagači svih tačaka dnevnog reda o kojima inače raspravlja Vlada FBiH, dostavljaju materijale Sekretarijatu, a potom ih Sekretarijat postavlja na e-portal Vlade FBiH. Taj portal dostupan je, kazala je Kalajdžić za 80 ljudi u Vladi FBiH, a svi ministri se na njemu mogu informisati o materijalima koji će biti raspravljani na sjednicama Vlade.

Kalajdžić je objašnjavajući tu procedure kazala da jednom postavljeni materijal niko ne može ispravljati, izuzev predlagača, ali da on mora o tome napisati obrazloženje koje je u tom slučaju vidljivo i na e-portalu zbog čega je neki materijal ispravljan.

Međutim, advokatica Senka Nožica, tvrdi drugačije. Ona je danas Kalajdžić kazala :

-Vi kažete da je samo podnosilac mogao izmijeniti nešto u materijalu. Znate li da je 30. aprila izvršena izmjena u toj informaciji i da se to nalazi na e-portalu- pitala je Nožica.

Kalajdžić je žustro i oštro na ovu tvrdnju odgovorila:

– Ne ostavljam nikakvu mogućnost da je do toga došlo – kazala je ona.

Na ovo je advokatica Nožica kazala da iz svog iskustva pravnice može reći da je “svašta moguće” i da će odbrana Jelke Miličević to dokazati.

Iako advokatica Nožica danas nije pojašnjavala šta je tačno mijenjano u spornoj informaciji, podsjećamo da je Fokus o tome ranije pisao da postoje tvrdnje da je neko tek nakon što je otkrivena afera nabavke respiratora u Informaciju koju je usvojila Vlada FBiH 9. aprila prošle godine, naknadno ubacio rečenicu: “Dana 03. 04. zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora.“

Odbrana Jelke Miličević ranije je istaknula da u prvobitnoj verziji ove informacije koju je dobila ministrica finansija prošle godine, ove rečenice nije bilo.

Inače, jasno je da je ova rečenica veoma bitna. Prije svega zbog toga, ukoliko ona jeste bila u Informaciji od 9. aprila prošle godine, kada je usvojena na Vladi, to znači da su ministri morali znati da je potpisan ugovor za nabavku respiratora. S druge strane, ukoliko je nije bilo, znači da je informacija fingirana, a kako bi se spasili oni koji su tajno dogovarali nabavku respiratora zakamufliranu pod nabavkom “medicinskih sredstava”.

Za ove tvrdnje se zainteresiralo i Tužilaštvo BiH koje će im u nastavku suđenja posvetiti pažnju.

KOME JE U INTERESU ZLOUPOTREBA TELEFONA EDITE KALAJDŽIĆ

Interesantna rasprava otvorena je danas i o prijavi Edite Kalajdžić Sudu BiH o tome da se koristi njen viber broj na telefonu koji joj je oduzet tokom istrage o aferi “respiratori”. Advokatica Vasvija Vidović danas je Editi Kalajdžić kazala “mi smo obaviješteni o tome da se nešto dešavalo s Vašim telefonom”.

Podsjećamo, nedavno je tužitelj Mirza Hukeljić na jednom od ročišta kazao da se Kalajdžić u više navrata obraćala Sudu BiH pisanom izjavom u kojoj je ustvrdila da se njen telefon koji je privremeno oduzet i nalazi se u Tužilaštvu BiH, koristi, iako je deponovan kao dokazni materijal u slučaju “Respiratori”.

Hukeljić je iznio podatak da je Tužilaštvo od Suda dobilo ukupno pet podnesaka koje im je dostavila Kalajdžić. Ona je, prema Hukeljićevim riječima, navela da je broj korišten putem Viber aplikacije, odnosno da su s njenog Viber broja pozivani ljudi koje ona poznaje.

Sve ovo je kazala danas i Kalajdžić u sudnici, kazavši da je s tog broja uznemiravana njena sekretarica koja joj je čak jednom pokazala i poziv s broja telefona deponovan u Tužilaštvu BiH.

Međutim, ono što je indikativno u ovom slučaju jeste to, da kada se o ovome govorilo nedavno u Sudu BiH, tada je sutkinja Begović kazala da se prijava Kalajdžić odnosi na period slanja poruka s njenog zaplijenjenog telefona nakon istrage.

Danas je Kalajdžić tvrdila da su poruke s njenog Viber broja stizale i u vrijeme istrage.

No, nejasno je zbog čega je onda Kalajdžić Sudu BiH prijavila ove godine da su takve poruke stizale u periodu april-august ove godine.

Inače, sutkinja Begović htjela je zabraniti advokatici Vidović ovo pitanje, jer se ono kako je kazala odnosi na period “nakon istrage”.

No, Vidović je kazala da je to pitanje jako bitno , te je pojasnila kako je njen telefon nedavno hakiran i kako je neprijatan osjećaj kada na brojeve velikog broja ljudi odu poruke ”kao da ih vi pišete”.

Na ovo je sutkinja Begović konstatirala:

-Znači , može se to raditi i s daljine, nije morao biti u kontaktu s telefonom – kazala je Begović, a advokatica Vidović je kazala da ona ništa ne tvrdi samo smatra da se ovakve stvari moraju istražiti i da je i ranije u Tužilaštvu BiH, prema njenim riječima bilo sličnih zloupotreba.

Tužitelj Mirza Hukeljić negirao je mogućnost bilo kakve zloupotrebe telefona Edite Kalajdžić, te je kazao da je taj telefon “kovertiran i deponiran u depou Tužilaštva BiH”.

Međutim, on je otkrio da je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu u vezi s ovim navodima o zloupotrebi telefona, ali koja se vodi kao “pomaganje počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela”.

On nije pojasnio na što konkretno misli, no jasno je da korištenje oduzetog telefona Edite Kalajdžić ili bilo koga drugog optuženog u ovom predmetu ne ide u prilog Tužilaštva BiH, nego samo može ići u prilog optuženim. Jer, uprkos tome što su primjerice neki svjedoci nedvosmisleno potvrdili autentičnost poruka u Viber grupi “Gensek” i tumačili su ih u sudnici, priča o zloupotrebi telefona Edite Kalajdžić otvara mogućnost da se koristi kao alibi za tvrdnje da su poruke dopisivane.

Tako da je u ovom trenutku teško zamisliti da bi Tužilaštvo BiH samo ugrozilo svoje dokaze, za koje inače odbrana od početka tvrdi da su nezakonito prikupljeni, iako su svi oduzeti po nalogu Suda BiH.

Stoga, s obzirom na kvalifikaciju istrage koju je danas spomenuo tužitelj Hukeljić vjerovatno da oni sumnjaju da ukoliko je zaista bilo poziva s Viber broja Edite Kalajdžić a koji je na oduzetom telefonu, da su onda zloupotrebe učinjene na štetu Tužilaštva BiH.

Sutkinja Begović pitala je tužitelja Hukeljića zbog čega o toj istrazi nisu obavijestili Sud BiH, a on je kazao da Tužilaštvo nema tu obavezu, mada ga je sutkinja Begović napomenula da je upravo Sud BiH Tužilaštvu dostavio prijave Kalajdžić i tražio provjere tih navoda.

Kalajdžić je danas rekla i da je početkom ove sedmice na broj koji trenutno koristi dobila prijeteću poruku “da će za nju nastupiti veliki problem”, te da je to prijavila nadležnim organima.

Požalila se i da je tokom istrage tretman tužitelja prema njoj bio neprimjeren. Da su govorili povišenim tonom, lupali vratima, da je jedan tužitelj bacio svoj telefon, te tražili od nje da kaže “nešto što nije mogla reći”.

Tužitelj Hukeljić insistirao je da kaže na što konkretno misli pod tim “da kaže nešto što nije mogla reći” ,a Kalajdžić je na to odgovorila da je traženo da potvrdi nešto što je ispričao Hasan Ganibegović u svom iskazu tužiteljima.

Sutkinja Begović je prekinula ovaj set pitanja, svojim pitanjem Kalajdžić:

-Jeste li išta izjavili u istrazi što niste htjeli izjaviti – pitala je Begović,a Kalajdžić je kratko odgovorila “ne”.

KIFLICE, IZLETI, PALAČINCI

Sudija Branko Perić pitao je Editu Kalajdžić ko je osnovao “Gensek” grupu i kada i jesu li u njoj razmjenjivali i nešto drugo izuzev prepiske koja je prikazana u Sudu BiH.

– Kako da ne. Razmjenjivali smo slike od kuhanja, izleta, kiflica, palačinaka…Hasan Ganibegović je osnovao grupu krajem 2019. godine. Cilj je bio razmjena informacija. To je bila poluslužbena grupa – ustvrdila je Kalajdžić.

Suđenje u ovom predmetu bit će nastavljeno 3. novembra, saslušanjem novih svjedoka.

Podsjećamo, osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.