Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo odbrane BiH

NATO odobrio paket pomoći Bosni i Hercegovini

20221013-NAC_1-019.JPG
20221013-NAC_1-019.JPG

Ranije, na prošlom NATO Samitu koji je održan u Madridu 20. juna 2022. godine, donosena je Odluka o prilagođenom paketu pomoći Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH

Na sastanku zemalja članica NATO-a o Inicijativi za izgradnju odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta u Sjedištu NATO u Briselu, zvanično je odobren Paket pomoći odbrambeno-sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine, koji obuhvata devet projekata pomoći za odbrambeni sistem i tri projekta pomoći za sigurnosni sistem BiH.

Ranije, na prošlom NATO Samitu koji je održan u Madridu 20. juna 2022. godine, donosena je Odluka o prilagođenom paketu pomoći Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

S tim u vezi, u narednom periodu će se pristupiti izradi implementacijskog plana, što će odrediti i dinamiku isporuke opreme predviđene projektima pomoći za opremanje Oružanih snaga BiH i Ministarstva sigurnosti BiH. Radi se o projektima koji vrijede desetine miliona eura, a čija će realizacija značiti praktičnu podršku odbrambeno-sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine i, u svakom slučaju, značajno doprinijeti jačanju odbrambeno-sigurnosnih kapaciteta.

Zemlje članice NATO-a i određene partnerske zemlje su iskazale veliki interes za učešće i realizaciju predviđenih projekata, navodi se iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.