NATO podržao BiH na njenom putu ka članstvu u Alijansu

BiH

osbih

Na redovnom godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a (PS NATO), čiji je plenarni dio počeo danas u norveškom gradu Stavangeru data je podrška Bosni i Hercegovine i njenoj težnji za članstvo u Sjevernoatlanskom savezu.

U rezoluciji, koja je usvojena tokom plenarnog zasjedanja, izražana je puna podrška procesu proširenja NATO-a. Osim BiH podršku težnjama za članstvo dobili su još i Makedonija i Gruzija, dok je Crnoj Gori izražena podrška za članstvo u NATO-u.

Na otvaranju plenarnog zasjedanja prisutnima su se obratili Michael Turner, predsedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a, Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, te u ime domaćina Erna Solberg, premijerka Kraljevine Norveške.

Pred početak zasjedanja održano je niz sastanaka, među kojima i svih pet komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a. Na njima se uglavnom raspravljalo o odnosima NATO-a i Rusije, o ruskoj vojnoj akciji u Siriji, o trenutnom stanju u Ukrajini, te o globalnim izazovima migrantske krize.

I na sjednicama komiteta potvrđeno je puno opredjeljenje PS NATO-a za nastavak politike “otvorenih vrata” i proširenje saveza. Naglašeno je da se od institucija BiH očekuje da implementiraju inicijativu Samita NATO-a u Velsu, kao i ispunjavanje uslova za početak realizacije Akcionog plana za članstvo.

Delegaciju Parlamentarne skupštine u Norveškoj čine predsjedavajući Nikola Lovrinović i član delagacije Asim Sarajlić.