Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Press u Sarajevu

NATO štab i ambasadori: Važne poruke o mogućem članstvu BiH u Alijansi

Foto: Fokus.ba

Pamela McGaha, komandantica NATO štaba Sarajevo, upitana za Dodikovu posjetu Putinu: Očito postoje akteri koji potkopavaju progres u BiH ali i koji podrivaju državu

NATO štab Sarajevo danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je odaslano više poruka o potrebi jačanja odnosa Alijanse sa Bosnom i Hercegovinom. Zanimljivo, press konferencija je održana samo dan nakon susreta predsjednika RS-a Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi.

O misiji NATO-a u BiH govorila je brigadna generalica Pamela McGaha, komandantica NATO Štaba Sarajevo, kao i norveški ambasador Olav Reinertsen, te britanski i njemački ambasadori Julian Reilly i Thomas Fitschen.

O ruskom uticaju

Na novinarsko pitanje kako ocijenjuje sve veće prisustvo ruskog utjecaja u BiH, kao i samu posjetu Dodika Rusiji, McGaha je izjavila kako u BiH očito postoje nekoliko aktera koji potkopavaju progres u BiH ali i koji podrivaju državu. I to je, kaže, razlog zbog čega NATO pruža dodatnu podršku BiH.

Britanski ambasador Julian Reilly rekao je da Velika Britanija podržava jačanje partnerstva NATO-a sa BiH te više godina i reforme u odbrambenom sektoru.

U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, naglasio je da BiH ima pravo da bira svoju budućnost, a da Velika Britanija podržava euroatlantsku budućnost BiH.

Olav Reinertsen, ambasador Norveške koja je aktuelna NATO kontakt ambasada za BiH napomenuo je da je članstvo ove države u Alijansi bilo krucijalno za sigurnost, stabilnosti ali i ekonomski prospreritet ove države. To isto, poručio, vrijedi i za BiH i njene građane.

Odluka leži na BiH

– Kada je riječ o samom članstvu BiH u NATO-u, odluka leži na BiH, to je i politička odluka. MI smo otvorili vrata – rekao je Reinertsen.

Njemački ambasador Thomas Fitschen rekao je da je snažnije partnerstvo NATO-a i BiH od interesa za same članice NATO-a. Ohrabruio je vlast da rade na njegovom produbljivanju.

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i šef Komisije za saradnju sa NATO-om kazao je da je BiH postala zemlja koja doprinosi svjetskoj sigurnosti, što su Oružane snage BiH dokazale i u misijama diljem svijeta.

– Jako je važno da BiH slijedi zakonski okvir i odluke koje smo donijeli u institucijama i da to bude okvir djelovanja. Vjerujem da je naše mjesto u EU I NATO kada se stvore uslove, ali to će biti naša interna odluka – rekao je on.