Izvršna vlast

Nazire se novi saziv Vijeća ministara BiH, za konačnu sliku nedostaju kandidati SNSD-a

vijece ministara bih
Foto: Damir Begović/ Fokus

Nakon što je Denis Šulić povukao kandidaturu za ministra za ljudska prava i izbjeglice, spekuliše se da bi ga na toj poziciji mogao zamijeniti Sevlid Hurtić

Predsjednik Naše stranke i aktuelni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i zvanično je kandidat za ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine. Kandidatura je potvrđena na sjednici Predsjedništva Naše stranke, koja, podsjetimo, prvi put čini izvršnu vlast na državnom nivou.

Ovim je lista potvrđenih kandidata za novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine gotovo potpuna. Na poziciji ministra vanjskih poslova u naredne četiri godine mogao bi biti predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, potvrđeno je to iz ove stranke za FTV.

Ali za konačnu sliku novog saziva nedostaju kandidati SNSD-a. Nakon što je Denis Šulić povukao kandidaturu za ministra za ljudska prava i izbjeglice, spekuliše se da bi ga na toj poziciji mogao zamijeniti Sevlid Hurtić, dok bi Šulić dobio Ministarstvo trgovine i turizma. Ipak, Hurtić negira glasine, a Šulić ne želi komentarisati.

“Predsjedništvo je jednoglasno podržalo predsjednika Edina Fortu da preuzme odgovornost u Vijeću ministara na poziciji ministra prometa i komunikacija. Danas, odnosno, sutra će to biti upućeno u skladu s procedurom na sigurnosne provjere. Borjana Krišto, mandatarka za Vijeće ministara u novom sazivu, uputit će u zvaničnu proceduru”, rekao je Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke.

“Čuo sam medijske nastupe nekih ljudi koji su me proglasili kandidatom za ministra za ljudska prava i izbjeglice. Sa mnom niko nije razgovarao i naravno nisam ja u pitanju, u pitanju je Pokret za državu i ko god misli da Pokret za državu treba da ima ministra u Vijeću ministara, mora da dođe da razgovara s ljudima koji su vodili Pokret za državu da bismo odlučili onda da li ćemo imati kandidata ili nećemo”, naveo je Sevlid Hurtić, ministar trgovine i turizma RS-a (BH zeleni).