Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nazor: Sramota me što su Hrvati činili zločine u BiH

nazor ante333
Ante Nazor

Direktor Hrvatskog memorijalno-dokumentacionog centra Ante Nazor rekao je, uoči izricanja drugostepene presude Haškog tribunala šestorici funkcionera Herceg-Bosne za udruženi zločinački poduhvat, da su se zločini u BiH dogodili i da ga je sramota što su ih činili Hrvati.

Nazor je za hrvatske medije rekao da očekuje da neće biti dokazana nikakva veza Hrvatske sa ovim zločinima.

On smatra da će u Hagu danas biti presuđeno ljudima koji “zločin nisu počinili, niti ga naredili i planirali”.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas će izreći končanu presudu nekadašnjem predsjedniku Vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću i još petorici bivših političkih i vojnih funkcionera Herceg-Bosne.

Oni su osuđeni za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata i teške povrede Ženevske konvencije, u vezi sa događajima u periodu 1992-1994. u osam opština i pet zarobljeničkih logora na teritoriji BiH.

Prvostepenom presudim iz 2013. godine Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina, komandanti Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina zatvora.