Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zamjenica generalnog sekretara UN-a

Ndertu: Moramo nastaviti podržavati napore Majki Srebrenice

Alice Ndertu – ss (1)

Navela je da sprječavanje genocida zahtijeva ciljanu akciju, ciljano djelovanje koje uključuje zajednički rad i jačanje imperativa koji se tiču mira, pomirenja, pravde i borbe protiv govora mržnje

Zamjenica generalnog sekretara UN-a Alice Ndertu izjavila je danas u Potočarima da je od izuzetne važnosti riješiti i poricanje genocida i govor mržnje, te da je to imperativ za unapređenje napora ka pomirenju u zemlji.

– Moj mandat je nastao zbog neuspjeha međunarodne zajednice i zemalja članica, cijelog svijeta zapravo, da spriječi i da reaguju na genocid koji je počinjen prvo protiv Tutsi naroda u Ruandi 1994. godine, a zatim protiv Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine – izjavila je Ndertu na komemoraciji povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Navela je da sprječavanje genocida zahtijeva ciljanu akciju, ciljano djelovanje koje uključuje zajednički rad i jačanje imperativa koji se tiču mira, pomirenja, pravde i borbe protiv govora mržnje.

– Govor mržnje je prisutan u izborima i izbornim procesima jer izaziva tenzije, polarizaciju, a ponekad i nasilje u društvu. UN žele pozvati sve lidere da pronađu koncenzus i da nađu zajednički način da se bore protiv govora mržnje. Mi ćemo nastaviti da podržavamo izgradnju i širenje inicijativa i procese pomirenja između različitih etničkih i religijskih grupa i da se borimo protiv retorike podjela – kazala je zamjenica generalnog sekretara UN-a.

Ndertu je najavila da će njena kancelarija iduće sedmice objaviti novi dokument pod nazivom “Borba protiv poricanja holokausta i genocida, zaštita preživjelih, očuvanje sjećanja i unapređenje prevencije”.

– Odgovornost za zločine koji su počinjeni je neophodna ne samo zbog pravde za žrtve, ne samo zbog izgradnje povjerenja javnosti u institucije vlasti, već i zbog sprječavanja budućnih zločina. Upravo zato moramo nastaviti podržavati napore Majki Srebrenice – rekla je Ndertu.