NDP: Hakovani profili opozicije i udruženja građana koji kritikuju režim u RS-u

facebook-vs-twitter

Iz Narodnog demokratskog pokreta (NDP) tvrde da je sinoć oko 18 sati napadnut njihov profil na društvenoj mreži Twitter.

-Radi se o hakerskom napadu, koji funkcioniše tako što se tvitovi, odnosno objave koje smo pisali višestruko dijele i umnožavaju na ovoj društvenoj mreži, vrtoglavom brzinom. Zapazili smo da su nam profili koji su to masovno počeli da čine lažni, odnosno ‘botovski’, te da su locirani širom svijeta, od Kazahstana do Kanade – saopćeno je iz ove stranke.

Privremeno smo, dodaju, uspjeli blokirati napad tako što smo zaključali profil, te su masovna dijeljenja objava – prestala.

-Sinoć smo do 19 sati na objave u jednom satu imali preko 70.000 pregleda. Inače, u normalnim uslovima profil NDP-a ima ukupno 817 ljudi koji ga prate na ovoj društvenoj mreži, tako da nam vidljivost uglavnom seže do maksimalno dva puta više od tog broja, tako da su ove cifre nemoguće. ‘Zaključavanjem’ profila još uvijek možemo da objavljujemo sadržaj, ali onemogućeno je da se proširi ka široj javnosti na ovoj društvenoj mreži, jer prestaje da važi opcija dijeljenja sadržaja na profilu – saopćili su iz NDP-a.

U međuvremenu su, kako tvrde, saznali da je u pitanju orkestrirani napad na precizno odabrane twitter profile iz Republike Srpske koji još uvijek traje.

Napadnuti su još i zvanični profil PDP-a, opozicioni poslanici u NSRS, organizacije i udruženja građana, kao i novinari i blogeri koji su kritički nastrojeni prema aktuelnom režimu u Republici srpskoj. To je jedina poveznica između ‘meta’ ovog sajber napada, navode iz NDP-a.

Osuđuje ovaj, kako ocjenjuju, sramni čin “pokušaja obračuna sa drugačijim mišljenjem brutalnom eliminacijom s društvenih mreža i poziva nadležne institucije da istraže ovaj napad na građane RS-a”.