Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NDP: Javni dug RS-a raste brže od BDP-a

zgrada vlade rs

Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS-a za prvu polovinu ove godine ukazuje na vrtoglavi rast zaduživanja i javne potrošnje, koji ne može da prati blagi rast naplate prihoda – tvrde iz NDP-a.

Za otplatu javnog duga u 2017. godini, uključujući i kamate, iz budžeta RS-a bit će izdvojeno gotovo 840 miliona KM ili za 130 miliona više nego što je plaćeno u 2016.

Povećanje prihoda za penzijsko-invalidsko osiguranje u prvih pola godine za oko 35 miliona i procijenjeno povećanje od oko 70 miliona za čitavu tekuću godinu ne može ni približno biti dovoljno da pokrije povećanje otplate duga koji će ove godine biti veći za 130 milinona KM u odnosu na 2016., navodi se u saopćenju te stranke.

Ističu da prilivi od zaduženja u prvih šest mjeseci iznose oko 207 miliona KM, od toga oko 138 miliona je ostvareno po osnovu realizacije emisija dugoročnih obaveznica RS, gotovo 20 miliona od prodaje trezorskih zapisa te 50 miliona KM od dugoročnih kredita kod domaćih banaka.

-Posebno alarmantan podatak je udio redovnih prihoda koja se odvajaju za otplatu duga u odnosu na ukupno ostvarene prihode. Dok je na otplatu duga u 2007. odlazilo svega 11,6 posto redovnih prihoda, u prvoj polovini 2017. taj udio je rapidno narastao na oko 46 posto sa trendom rasta do kraja godine na 49 posto – upozoravaju iz NDP-a.

Makroekonomski pokazatelji rasta BDP-a i javnog duga također nisu ohrabrujući.

U periodu od 2007. do 2016. godine BDP je u RS-u rastao za 29,6 posto, odnosno za 2,1 milijardi KM, dok je javni dug rastao za 79,3 posto ili 2,3 milijardi KM. To govori da je BDP prosječno imao rast po stopi od 3,3 posto godišnje, a da je javni dug rastao po prosječnoj stopi od 8,8 posto godišnje, navode iz NDP-a.