Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NDP: Niko neće spriječiti pobjedu Zdravka Krsmanovića

zdravko krsmanovic

Zdravko Krsmanović bit će kandidat za načelnika Foče bez obzira na namjere “izborne mafije“ da se to spriječi – tvrde predstavnici Narodnog demokratskog pokreta (NDP).

Navodeći da su podnijeli krivičnu prijavu zbog sumnje da su “niži nivoi u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH poništili ispravnu prijavu te stranke za Foču, predsjednik NDP-a Dragan Čavić je potvrdio da su podnijeli i apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku CIK-a da odbaci prijavu NDP-a za oktobarske izbore.

Tvrdi da u CIK-u postoji neujednačena pravna praksa i da se Izborni zakon tumači od izbora do izbora onako kako to žele ljudi koji donose odluke, što je, kaže, potpuno neprihvatljivo.

CIK-u su, kaže, jučer dostavili sve dokaze o validnosti prikupljenih potpisa podrške za prijavu NDP-a za općinske izbore u Foči, a osoba čiji je potpis sporan je dostavila ovjerenu izjavu da podržava kandidaturu odborničke liste te stranke, zbog čega traže da CIK ponovo razmotri njihovu prijavu.

Istovremeno, ovaj problem će, navodi, riješiti i kroz koalicije, tako da se prihvate kandidatske liste NDP-a i kandidatura Krsmanovića za načelnika.

I potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović tvrdi da je na sceni “gotovo mafijaška sprega“ da se onemogući “njegova sigurna pobjeda“ na oktobarskim izborima, što, tvrdi, pokušava da spriječiti “energetski lobi“, jer se protivi rasprodaji prirodnog bogatstva bez saglasnosti svih nadležnih organa.

-Znao sam da me se politički protivnici u Foči boje, ali nisam vjerovao da su na ovo spremni. Ali, niko me nikada nije mogao zaustaviti, jer se volja građana može provjeriti samo na izborima – ustvrdio je on.

Novinarima su pokazali dokumenta koja, navode, dokazuju da je prijava ove stranke za oktobarske izbore u Foči validna.