Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ne jenjava borba oko Suda BiH: Tankić osporava imenovanje sudije Debevca

BiH

sud bih debevec

Kandidat za predsjednika Suda BiH Izo Tankić podnio je danas tužbu protiv VSTV-a, tražeći da se odluka o izboru Ranka Debeveca za predsjednika te državne pravosudne institucije stavi van snage, javlja Žurnal.info.

„Tačno je da sam se obratio Upravnom odjeljenju Suda BiH i podnio Zahtjev za zaštitu prava i sloboda zagarantovanih Ustavom i Zakonom. Hitni je postupak, koji se mora završiti u roku od 15 dana“, potvrdio nam je u telefonskom razgovoru sudija Tankić, navodeći da to što odluka o izboru predsjednika Suda BiH još nije objavljena u Službenom listu ne predstavlja pravni problem.

„Odluka je objavljena na stranici VSTV-a i to je dovoljno“, rekao je Tankić.

Podsjećamo, VSTV je 14. decembra ove godine imenovao sudiju Ranka Debeveca za predsjednika Suda BiH i to nakon što ga je Komisija VSTV-a ocijenila kao najboljeg kandidata. Samom izboru prethodio je politički pritisak na članove VSTV-a, a najviše saopćenja izdala je SDA koja je zahtijevala da se za predsjednika Suda BiH imenuje – Bošnjak. Međutim, nakon što je odluka donesena i objavljena na web stranici VSTV-a, započinje proces njenog osporavanja.

Ranko Debevec

Praktično to izgleda ovako – Sudija Tankić podnio je tužbu Sudu BiH. O njoj bi trebalo odlučivati Upravno odjeljenje Suda (vjerovatno sutkinje Enida Hadžiomerović ili Ljiljana Lalović). Ukoliko Sud prihvati Tankićeve tužbene zahtjeve, odluka o izboru predsjedika Suda bila bila stavljena van snage. U tom slučaju na čelu Suda bi, do okončanja postupka imenovanja novog sudije ostala Meddžida Kreso. Pojednostavljeno, Meddžida Kreso bi (kroz sistem CMS-a) trebala odrediti sudije koje bi, na osnovu Tankićeve tužbe, odlučivale o tome da li ona do daljnjeg ostaje na čelu.

Međutim, dosadašnja praksa Suda BiH u sličnim predmetima ne ide u prilog tužbenom zahtjevu. Naime, u februaru 2014. godine Sud BiH je odbacio tužbu Mihade Bašić iz Tuzle koja je osporavala odluke VSTV-a o izboru redovnih sudija u sudovima u FBiH.

„Konačno, odluku o imenovanju sudija i tužilaca VSTV-a BiH može poništiti samo VSTV pod uslovima predviđenim u članu 44. Zakona o VSTV, a nikako ne može biti predmet preispitivanja kod Suda BiH“, piše u navedenom Rješenju Suda BiH kojeg je potpisao sudija Branimir Orašanin.

Ista odluka donesena je i u novembru 2013.godine po tužbi Nermina Telalovića protiv VSTV-a, a u vezi sa imenovanjem sudija porotnika. Tužba je odbačena, a Sud BiH (sutkinja Jadranka Brenjo) u obrazloženju je naveo da se po ovom pitanju ne može voditi upravni postupak.

„Tuženi (VSTV) nije upravni organ protiv čijih konačnih akata se može pokrenuti i voditi upravni spor“, navedeno je u Rješenju.

I to nije sve. Ustavni sud BiH u aprilu 2010. godine odbacio je kao nedopuštenu apelaciju Draška Zeca koji je tužio VSTV zbog toga što je poništio odluku o njegovom imenovanju na mjesto okružnog tužioca u Prijedoru.

„Ustavni sud zaključuje da nije nadležan da odlučuje o apelaciji koja je izjavljena protiv odluke VSTV-a o poništenju imenovanja apelanta na dužnost tužioca, jer to nije odluka koja ima svojstvo presude“, navedeno je u obrazloženju Ustavnog suda BiH.

Na osnovu navedenih predmeta, sasvim je jasno da nijedan sud u BiH nije nadležan da ospori odluke o imenovanjima koje donosi VSTV.