Banja Luka

“Ne mogu ja nešto kupiti za 40, a prodati za 22 feninga”: UKC-u prijeti nestašica hrane!

Univerzitetsko klinicki centar RS, Banjaluka
04.10.2021., Univerzitetsko klinicki centar RS, Banjaluka (BiH) – Vlado Djajic, direktor UKC RS, odrzao je pres konferenciju za medije sa dr Andrea Kdolsky, bivsom ministricom zdravlja Austrije. Djajic je optuzio Draska Stanivukovica na pres konferenciji za izdaju, kao i da gradonacelnik Banjaluke pravi probleme u funkcionisanju zdravstvenog sistema. Djajic je Stanovukovica nazvao politickim adolescentom, kao i da su „pravi bolesnici van bolnice“. On je rekao da su u UKC RS trenutno prisutni i Policija RS koja pretrazuje dokumente u Aferi „Kisik“, kao i gradske inpekcije koje su tu dosle po nalogu gradonacelnika Banjaluke. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja, koji su pokrenuli prošle sedmice, traže novog dobavljača, a koliko je situacija ozbiljna govori podatak da je rok za dostavljanje ponuda svega četiri dana, odnosno do danas – 19. decembra

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske mogao bi ostati bez namirnica za pripremu obroka za hospitalizovane pacijente nakon što je firma „Novo-teks“ jednostrano raskinula ugovor sa ovom zdravstvenom ustanovom, piše portal CAPITAL.

Zbog toga je rukovodstvo UKC-a krenulo u hitnu nabavku mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda te ribe.

Pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja, koji su pokrenuli prošle sedmice, traže novog dobavljača, a koliko je situacija ozbiljna govori podatak da je rok za dostavljanje ponuda svega četiri dana, odnosno do danas – 19. decembra.

„S obzirom na cjelokupnu situaciju u kojoj UKC RS ostaje bez redovnog snabdijevanja hranom, te hitnosti obezbjeđivanja pripreme od 3.000 do 5.000 obroka na dnevnom nivou, pristupa se sprovođenju pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, u cilju kontinuiranog snabdijevanja prehrambenim proizvodima“, navodi se u informaciji o pregovaračkom postupku.

Kao razlog za sprovođenje pregovaračkog postupka UKC navodi jednostrani raskid ugovora i krajnju hitnost zbog koje je nemoguće ispuniti rokove predviđene za druge redovne postupke javnih nabavki.

UKC je početkom ove godine potpisao ugovor za nabavku hrane sa banjalučkom firmom „Novo-teks“.

Nabavka je bila podijeljena na devet lotova, a prvim, drugim i trećim lotom obuhvaćena je nabavka mesa, mlijeka i ribe.

Za ta tri lota ugovor je jednostrano raskinuo „Novo-teks“ dok su za ostale lotove ugovori i dalje na snazi.

Direktor UKC RS Vlado Đajić danas nije odgovarao na pozive CAPITAL-a, ali jeste direktor „Novo-teksa“ Novak Milaković koji je potvrdio da je njegova firma raskinula ugovor sa najvećom zdravstvenom ustanovom u RS za tri lota.

Razlog za to je, kaže, enormno povećanje cijena na tržištu.

„Ne mogu ja nešto kupovati za 40 feninga, a prodavati za 22 feninga. Ugovorni organ neka ispoštuje i iscrpi sve zakonske odredbe koje može, jer prema novom Zakonu o javnim nabavkama ima pravo na povećanje ugovorne cijene do 30 odsto od osnovnog ugovora“, kaže Milaković.

Kaže da rukovodstvo nije pristalo na aneks ugovora i da je zbog toga on raskinut.

Na pitanje da li će se prijaviti na novi tender kaže „o tom – potom“.