Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povodom dana planete zemlje

“Ne na Buni i u mome Blagaju”: Nema naprijed dok vlasti ne preuzmu odgovornost

l_ed4ba8c60346b87f427225c0d5067115

Podsjećaju kako Inicijativa “Ne na Buni i u mome Blagaju” ukazuje da za određene objekte, urbanistička suglasnost i odobrenje za njihovu gradnju nisu izdati na građevinskom zemljištu već se radi o općem, zaštićenom dobru i bilo kakvom gradnjom bilo bi uništeno ovo vodno dobro, kao i oba izvorišta pitke vode kojima se napaja Malo Polje

U povodu Dana planeta zemlje, Građanska inicijativa “Ne na Buni i u mome Blagaju”, upozorila je u petak na narušavanje i uništavanje planeta Zemlje u korist pojedinaca iza kojih stoje nadležni organi koji najčešće ignoriraju građanske inicijative koje pokušavaju na bilo koji način doprinijeti poboljšanju kvaliteta životne sredine u kojoj žive i zaustaviti široko rasprostranjenu korupciju.

Podsjećaju kako Inicijativa “Ne na Buni i u mome Blagaju” ukazuje da za određene objekte, urbanistička suglasnost i odobrenje za njihovu gradnju nisu izdati na građevinskom zemljištu već se radi o općem, zaštićenom dobru i bilo kakvom gradnjom bilo bi uništeno ovo vodno dobro, kao i oba izvorišta pitke vode kojima se napaja Malo Polje.

Također navode kako su sve poduzete aktivnosti bile bezuspješne, a gradske vlasti nisu stale na stranu građana.

Dodatno zabrinjava činjenica, kako kažu, da su predstavnici Inicijative, u stalnoj borbi s kompliciranim pravnim sustavom i prebacivanjem odgovornosti s jednih na druge, a ukazali su i na jedan od posljednjih primjera.

– Nakon što smo 14. marta 2022. uputili zahtjev Federalnom vodnom inspektoru za inspekcijski nadzor na obali rijeke Bune da bi se zaustavila njena dugogodišnja devastacija, obaviješteni smo da rijeka Buna nije u njihovoj nadležnosti, te da se obratimo kantonalnoj inspekciji HNK. Pred nama je ponovno nova razina vlasti kojoj se trebamo obratiti, jer pravilo je izgleda ‘zašto da bude jednostavno, kada može biti komplicirano’ – poručuju iz Inicijative.

Pored toga očekuju da se izgradi sistem koji će raditi u korist građana i očuvanje sredine u kojoj žive i za čiju zaštitu se bore.

Za kraj poručuju kako je jedan od koraka i da se sankcioniraju odgovorni koji su dozvolili gradnju stambeno-poslovnih objekata u zaštićenom pojasu vodotoka rijeke Bune na području Blagaja.