Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razim Halkić za Fokus

Ne nazire se rješenje krize u USK-a: Formira se manjinska ekspertna Vlada?

usk – skupstina (1)

Teško mi je vjerovati da bi to bilo bezuvjetno. Ali evo oni su to napisali i potpisali da bi bezuvjetno podržali manjinsku vladu SDP-a i ja cijenim da su to ozbiljni igrači koji su to stavili na papir, kaže Halkić

Ne nazire se rješenje krize uzrokovane neusvajanjem budžeta Unsko-sanskog kantona za ovu godinu, ali ni odluka o privremenom finansiranju USK-a, te Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Isplate svim budžetskim korisnicima u ovoj godini već su pod upitnikom, s obzirom na to da je samo još nekoliko dana do kraja januara i da će posljedice u vidu neisplaćenih plata već brzo osjetiti svi oni koji se finansiraju iz kantonalnog budžeta, prvenstveno oni koji žive “od prvog do prvog”.

NAJAVA ŠTRAJKA ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Posljedice zbog neusvajanja izvještaja već trpe zdravstveni radnici USK-a, koji nisu dobili ni svoju teško zarađenu decembarsku platu i zbog čega su već najavili i štrajk, a danas uposlenici Doma zdravlja u Bihaću, zbog opravdanog revolta nisu pružali sve usluge pacijentima. Zdravstvenom sistemu u USK-a čiji rad je ionako otežan i zbog pandemije korona virusa i uvjeta u kojima radnici rade i pružaju usluge pacijentima prijeti totalni kolaps i zbog najave kolektivnih otkaza zdravstvenih radnika, a poznato je da je veliki broj njih već otišao u inozemstvo.

Podsjećamo, opozicione stranke u Skupštini USK-a, glasale su na nedavnoj sjednici Skupštine USK-a protiv budžeta za ovu godinu, a 13 opozicionih zastupnika nisu se odazvali ni prekjučerašnjem pozivu predsjedavajućeg Skupštine USK-a Razima Halkića da prisustvuju vanrednoj sjednici Skupštine na čijem dnevnom redu su bile odluke o privremenom finansiranju.

Danas je KO SDA USK-a poslao poziv opozicionim strankama i SDP-u USK za formiranje manjinske/ekspertne Vlade Unsko-sanskog kantona. Također, danas prijepodne poslanici u Skupštini SDA USK-a održali su konferenciju za novinare, na kojoj su uputili sličan poziv, s tim što su tada kazali da su oni spremni da ne budu dio vlasti, dok u pisanom pozivu opozicionim strankama to ne navode. U pozivu su drugim opozicionim strankama i SDP-u naveli da oni odrede mjesto i vrijeme sastanka na kojem bi SDA konkretnije pojasnila svoj prijedlog.

Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine Unsko –sanskog kantona i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a USK-a u razgovoru za Fokus kaže da će se SDP na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva KO SDP-a izjasniti o ovom prijedlogu i utvrditi dalje pravce djelovanja, a sve u konsultacijama sa stranačkom centralom u Sarajevu, odnosno višim stranačkim organima.

 

Halkić je prokomentirao i to da li SDP vjeruje da bi dobili bezuvjetnu podršku SDA, odnosno da li smatra da SDA uistinu ne bi tražila “dio kolača” u eventualnoj ekspertskoj vladi i da SDA ne bi uvjetovala donošenje određenih odluka.

– Teško mi je vjerovati, ali ja znam da je njima trenutno cilj i jedina želja skinuti A-SDA, odnosno NES s vlasti, zato što je izborna godina. Teško mi je vejrovati da bi to bilo bezuvjetno. Ali evo oni su to napisali i potpisali da bi bezuvjetno podržali manjinsku vladu SDP-a i ja cijenim da su to ozbiljni igrači koji su to stavili na papir. S te strane ne mogu komentarisati to u nekom drugom svjetlu. Ali moramo znati da i to da su oni (SDA i A-SDA(sada NES), op.a) ipak nekad bili zajedno, to je nekad bila ista stranka, ista matrica, isto sve i ne smiju se igrati sa životima budžetskih korisnika, njihovim porodicama i egzistencijom. S druge strane moram podsjetiti, iako nerado govorim o tome da se mora znati da mi imamo 15 zastupnika ovdje i jednog koji je na liječenju. Obećao sam da to neću spominjati, ali to je činjenica i zna se zašto je ovakva situacija i zašto nemamo tu šesnaestu ruku, ali sada je najvažnije da se taj zastupnik oporavi i nećemo se više osvrtati na to, nego treba tražiti rješenje za ove probleme – kaže Halkić.

S obzirom na to da u sadašnjoj situaciji opozicione stranke bez SDP-a nemaju 16 poslaniku za smjenu aktuelne Vlade USK-a, koju najviše traži SDA, Halkića smo pitali da li bi SDP glasao za smjenu aktuelne Vlade NES-a u kojoj participiraju i ministri SDP-a.

– Tu postoje ova četiri zastupnika koja su na jednom drugom fonu. To su dva nezavisna zastupnika i po jedan zastupnik iz POMAK-a i Naše stranke i oni su stava citiram ih “da neće podržati premijera niti iz NES-a, niti iz SDA, ali nisu uvjetovali da NES ne može biti u vlasti, ali smatraju da ne može više biti njihov premijer, zato što su kako kažu nekoliko puta u ove tri godine prevareni”. Ja to ne mogu ni tvrditi, ni ne tvrditi. Međutim, da sam ja neko ko odlučuje, ja ne bih bio kamen spoticanja da se okonča ova situacija. Meni ne ide u glavu, možda zato što sam 26 godina u realnom sektoru, da smo spremni zbog političkih pozicija ugroziti sve. Spremni pozivati ljude na ovo ili ono. Ja nisam takva osoba i SDP je uvijek bio dio rješenja – kaže Halkić.

PRIVREMENO FINANSIRANJE NE SMIJE BITI POLITIČKO PITANJE

Predsjedavajući Skupštine USK-a i predsjednik KO SDP-a USK-a kaže da odluke o privremenom finansiranju nikako ne bi smjele biti političko pitanje.

– Ja evo pokušavam već nekoliko puta sazvati redovnu sjednicu, pa jednu vanrednu sjednicu. I onda oni što ne dođu na sjednicu iskazuju navodnu brigu za narod, a uredno su prije dva dana dobili poziv preko skupštinske službe da će biti sjednica i onda ne dođu. Evo vidimo da su ljekari već lagano krenuli u štrajk i odluka o privremenom finansiranju nikako ne bi smjela biti političko pitanje da ne blokiramo i ostale budžetske korisnike poput policije, obrazovanja i ostalih. I to je neki minimum minimuma koji mora pokazati opozicija i zato što se SDP tako ponašao u prošlom mandatu kada je SDA bila vlast, mi smo uvijek podržali sve odluke o privremenom finansiranju, sve finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja, bezuvjetno. Ovaj put to nismo dobili od njih. SDP pokušava naći rješenje, uvijek smo bili dio rješenja i kada nismo bili vlast ponavljam, podržavali smo privremene odluke, pa čak smo i budžet podržavali – podsjeća Halkić.

Halkić ocjenjuje da je sveukupnoj krizi doprinosi i to što je ovo izborna godina.

– Izborna je godina i to je sigurno jedan od elemenata koji je presudan za ovakvo stanje. Međutim, ovdje će se morati naći rješenje. I moram naglasiti da su najodgovornije dvije stranke. NES koji ima deset zastupnika i SDA sa devet zastupnika, što ukupno iznosi 19 zastupnika, a natpolovična većina je šesnaest zastupnika. Te dvije stranke su najodgovornije i one mogu budžet mijenjati maltene kao Ustav kantona. SDP kao treća po snazi stranka sa četiri zastupnika daje i davat će sve od sebe da ne blokiramo kanton i da radimo ovo što do sada pokušavamo. Nekoliko puta sam ih pozvao na najozbiljniju odgovornost kad su u pitanju odluke o privremenom finansiranju da bi se mogle isplaćivati plate – naglasio je Halkić.

Prvi čovjek SDP-a USK-a i predsjedavajući Skupštine USK-a kaže da izuzev zauzimanja stave o eventualnoj ekspertskoj Vladi USK-a što će biti tema sutrašnje sjednice organa ove stranke, ipak ostaje pri ranijem stavu da SDP ne bi ulazio u vlast s SDA.

– Mi nećemo sa SDA i mi ostajemo kod tog stava. Za takvo nešto imamo statutarne zabrane i odluke s viših nivoa. Ostajemo pri tome da je nama NES i dalje jedini partner s kojim radimo i moramo i s njima sjesti da vidimo kud ovo sve vodi – zaključuje Halkić.

SIT GLADNOM NE VJERUJE

I dok dogovora političkih stranaka u USK-a nema, sudeći prema reakcijama sindikalnih predstavnika budžetskih korisnika, ali i samih građana USK-a njih ne zanimaju politički razlozi zbog kojih se odbija usvojiti budžet ili odluka o privremenom finansiranju, jer od plate zavisi njihova i gola egzistencija njihovih porodica.

Nažalost, očigledno je da većinu zvaničnika, ne samo u USK-a, nego u bilo kojem organu izvršne ili zakonodavne vlasti u našoj zemlji, životi “običnih” građana ne zanimaju i da su oni uz svoja visoka primanja izgubili svaki osjećaj za realnost onih koji žive od plate do plate i nemaju poput njih čija primanja se mjere po nekoliko hiljada maraka, bilo da su vlast ili opozicija “u šteku” dovoljnu sumu s kojom mogu preživjeti sve da budžet i odluka o prvremenom finansiranju ne budu usvojeni i godinu dana. Oni to neće osjetiti i zato se mogu “busati” navodnim principima, a u stvari samo se još jednom potvrđuje da “sit gladnom ne vjeruje”.