Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ko je kome dužan

Ne prestaje rat na relaciji BHRT – RTV FBiH: “Ne dugujemo ni marku, RTRS vam duguje 80 miliona”

FTV mikrofon

Znači jasno je da Karamehmedović nakon što je uspješno uništio BHRT i njegove radnike doveo na rub egzisetncije, te oprostio milone maraka i bivših i budućih dugova RTRS-a sada želi uništiti i RTV Federacije BiH

Upravni odbor BHRT predvođen bivšim direktorom RTRS-a Rajkom Radovanovićem jučer je na hitnoj online sjednici ponovno pokušao izjednačiti RTV Federacije i RT RS lažući o navodnim dugovima RTV Federacije prema BHRT-u po osnovi RTV takse te optužujući našu televizijsku kuću za opstrukciju nastavka naplate rtv takse, saopćeno je iz Poslovnog odbora RTV Federacije BiH. 

“Poslovodni odbor RTV Federacije BiH ističe da više ne može šutjeti na stalne laži koje papagajski, da bi zaštitili Radio-televiziju Republike Srpske od plaćanja 80 miliona maraka duga BHRT-u, ponavljaju generalni direktor BHRT Belmin Karamehmedović i bivši direktor Radio-televizije Republike Srpske Rajko Radovanović.

“Pokušavaju, u konačnici, zaštiti RT RS preko naši leđa”

Radovanović, Karamehemdović i njihov resorni ministar prometa i veza BiH Edin Forto očito ne žele ili su nesposobni naplatiti milione maraka duga RT RS-a prema BHRT-u, pa zamjenom teza i bacanjem kostiju između BHRT-a i RTV-a Federacije pokušavaju, u konačnici, zaštiti RT RS preko naši leđa. Poslovodni odbor RTV Federacije BiH stoga ih poziva da ne zavlače ruku u naš džep nego da naplate novac od onih koji im duguju, navodi se u saopćenju Poslovnog odbora RTV Federacije BiH.

– Ipak, još jednom ćemo javnosti, ali i onima koji obnašaju javne funkcije, faktografski prikazati razmjere neistina koje iznose Karamehmedović i Radovanović. Ne postoji 20 miliOna maraka duga RTV Federacije prema BHRT-u po osnovu rtv takse. I to je najbezočnija laž u koju javnost pokušavaju uvjeriti kako se ne bi pričalo o dugu RT RS-a prema BHRT-u. RTV Federacije BHRT-u po osnovi RTV takse ne duguje niti jednu konvertibilnu marku dok je dug RT RS premašio 80 miliona maraka. U zadnjih šest godina RTV Federacije BiH je BHRT sa svoga računa po osnovu rtv takse uplatila više od 102 miliona maraka. U istom razdoblju RT RS je BHRT uplatila po osnovu rtv takse nula konvertibilnih maraka – stoji u saopćenju.

Navodi se da je član UO BHRT Rajko Radovanović, dok je bio na funkciji generalnog direktora RTRS-a, trakođer pravio dugove prema BHRT-u.

“Najperfidnija zamjena teze”

Poslovni odbor RTV Federacije BiH želimo demantirati najperfidniju zamjenu teze o opstrukcijama RTV Federacije BiH u nastavku naplate RTV takse, a koje Radovanović i Karamehemdović plasiraju u javnost.

– Naime, postojeći na zakonu utemeljeni ugovor još su prije šest godina usuglasili direktor RTV Federacije Džemal Šabić i tadašnji, a i aktualni, generalni direktor BHRT -a Belmin Karamehmedović. Njih su obojica čak dva puta potpisivali njegovo produljenje u istom, zakonski zasnovanom, tekstu. Još prije dva mjeseca RTV Federacije BiH je potpisala Aneks za nastavak naplate rtv takse, a i Elektroprivreda BiH je iskazala spremnost u više navrata da potpiše istovjetni Aneks. To je opetovano učinila u pismu od 8. januara 2024. godine. Jedini koji opstruira potpis je Belmin Karamehmedović, a u opstrukcijama ga podržavaju ministar Forto kao i bivši generalni direktor Radio-televizije RS, već spomenuti, Rajko Radovanović – navodi se.

“Karamehmedović želi uništiti RTV FBiH”

Uzevši u obzir petnaestogodišnju poslovnu praksu RT RS-a, a ako bi ideja Karamehmedović-Radovanović-Forto prošla, od rtv takse prikupljene na području cijele BiH RTRS bi dobila 28.750,000,00 KM, BHRT bi dobila 15.500.000, 00, a RTV Federacije BiH svega 7.750.000,00. Znači RTRS bi sam dobio 5,5 miliona maraka više nego RTV Federcaije BiH i BHRT zajedno.

– Znači jasno je da Karamehmedović nakon što je uspješno uništio BHRT i njegove radnike doveo na rub egzisetncije, te oprostio milone maraka i bivših i budućih dugova RTRS-a sada želi uništiti i RTV Federacije BiH, a spasiti banjalučki javni servis. Vjerujemo da mu javnost, slobodarske snage i građani koje plaćaju rtv taksu neće dopustiti da uništi obje javne televizije sa sjedištem u Sarajevu i njihov novac preda na upravljanje neprijateljima zajedničkog javnog servisa. Nadamo se da će i centri koji odlučuju uvidjeti nepovratne posljedice po federalni i državni javni emiter ako se ovo provede”, zaključak je Poslovnog odbora RTV Federacije BiH.

Najnoviji pamflet

“Na najnoviji pamflet nelegalnog Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH, reagovao je Poslovodni odbor BHRT”, objavila je državna RTV na svom online izdanju.

U kratkom saopštenju obavještavaju javnost da su sva dugovanja RTRS-a po osnovu nezakonitog zadržavanja RTV takse koja po Zakonu pripada BHRT-u utužena i predmet su sudskih procesa.

Zbog toga u ime javnosti pitamo nelegalni Poslovodni odbor RTV Federacije BiH i Džemala Šabica, kojem je mandat istekao davne 2013. godine gdje je završilo 20 miliona maraka od RTV takse koje su nezakonito zadržali?

Pitamo i Gorana Samardžića, člana Upravnog odbora kojem je također istekao mandat 2013. godine i uz čiju saglasnost je sve potrošeno: Gdje su pare?

Podsjetimo, Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) je definitivno ostala bez finansiranja.

Kao što je najavljeno iz Elektoprivrde BiH na dostavljenim računima za struju nema stavke za RTV taksu iako se obračunski period odnosi na period od 6. decembra.