Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aljoša Čampara

Neće biti policijskih punktova oko Sarajeva 9. januara

Aljosa-Campara-e1669108262788-1536×863
Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH. Foto: BIRN BiH

Ministar unutrašnjih poslova FBiH je rekao kako će sarajevska policija “poduzeti sve neophodne mjere i radnje u skladu sa zakonom” s ciljem zaštite građana i imovine u Kantonu Sarajevu te je “zamolio građane da ne nasjedaju na provokacije i huškačku retoriku te da ostanu ponosni i dostojanstveni kao i uvijek”.

Neće biti nikakvih punktova oko Sarajeva tokom proslave neustavnog dana Republike Srpske 8. i 9. januara u Istočnom Sarajevu jer je to Ustavom BiH zabranjeno, potvrdio je u četvrtak za Radio Slobodna Evropa Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Takav zahtjev su dan ranije uputili predstavnici udruženja demobiliziranih boraca Armije BiH i nevladinih organizacija iz Sarajeva.

“Ustavom BiH je određeno da država BiH i entiteti (Federacija BiH i Republika Srpska) neće ometati punu slobodu kretanja za osobe, robu, usluge i kapital u cijeloj BiH te da niti jedan od entiteta neće uspostavljati kontrole na linijama između entiteta”, kazao je Čampara za RSE.

Čampara je dodao kako je razgovarao s policijskim komesarom Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nusretom Selimovićem vezanim za neustavnu proslavu u bh. entitetu RS kao i najavama boračkih udruženja.

“Svi pažljivo pratimo situaciju i apelujemo na pojedince, organizacije i predstavnike organa vlasti da se suzdrže od bilo kakvih uvredljivih i zapaljivih izjava i komentara, a naročito ponašanja koja se mogu okarakterisati kao izazivanje ili raspirivanje mržnje, razdora, straha i stanja nesigurnosti”, rekaoje Čampara za RSE.

Dodao je kako će sarajevska policija “poduzeti sve neophodne mjere i radnje u skladu sa zakonom” s ciljem zaštite građana i imovine u Kantonu Sarajevu te je “zamolio građane da ne nasjedaju na provokacije i huškačku retoriku te da ostanu ponosni i dostojanstveni kao i uvijek”.

Boračke i nevladine organizacije, kao i udruženje žrtve proteklog rata u Kantonu Sarajevo, zatražili su zabranu obilježavanja dana Republike Srpske 9. januara.

Njihovi predstavnici su na konferenciji za medije 4. januara u Sarajevu zatražili da policija postavi kontrolne punktove između Kantona Sarajevo i entiteta Republika Srpska u periodu od 7. do 10. januara.

Zahtijevaju da policija kontroliše i “sumnjiva vozila”, te oduzme obilježja koja narušavaju sigurnost, unose nemir i nepovjerenje građanima Sarajeva. Smatraju da se takvim vozilima ne smije dopustiti ulaz u Sarajevo.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) je proglasio dan RS-a 9. januara neustavnim. Ustavni sud BiH nije osporio pravo da se obilježava dan Republike Srpske, ali je naveo da se praznik ne može slaviti 9. januara.

Na ovaj datum 1992. godine je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar BiH, a sa ciljem pripajanja Jugoslaviji.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, koji su osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina.

U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u BiH, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS-a.

BiH nema državni zakon o praznicima. Primjenjuju se entitetski i zakon o praznicima Brčko distrikta BiH kao trećeadministrativne jedinice koji se međusobno razlikuju.