Sastanak u Sarajevu

Nedopustivo kašnjenje u procesu nabavke vakcina, COVAX zatajio

dodik predsjednistvo (1)

Predsjedavajući bh. Predsjedništva Milorad Dodik u izjavi novinarima je naveo da nisu tačne tvrdnje iz COVAX-ovog dopisa o tome da Bosna i Hercegovina nema kapacitete za prijem vakcina

U nabavci vakcina za Bosnu i Hercegovinu zatajio je mehanizam COVAX, najvjerovatnije zato što je na komercijalnoj osnovi moguće prodati vakcine po većim tržišnim cijenama od onih koje su dogovorene za BiH – rečeno je danas nakon sastanka u Predsjedništvu BiH u vezi s problemom nabavke vakcina protiv Covida-19.

Iako nema ingerencije za nabavku vakcina, u Predsjedništvu BiH ističu da više nema vremena za čekanje, pa je i iniciran ovaj sastanak s predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i dviju entitetskih vlada.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva Milorad Dodik u izjavi novinarima je naveo da nisu tačne tvrdnje iz COVAX-ovog dopisa o tome da Bosna i Hercegovina nema kapacitete za prijem vakcina.

Kazao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio 5.000 doza vakcina AstraZeneke za Federaciju BiH i da su učesnici današnjeg sastanka izrazili saglasnost s tim te je potrebno da Federalna vlada uputi zahtjev za isporuku, a da realizacija ide putem Vijeća ministara BiH.

Na sastanku je dogovorena uspostava kontakata sa svim poznatim proizvođačima vakcina.

Dodik je ustvrdio da je problem u Federaciji i što veletrgovci nisu željeli ući u proces nabavke, za razilku od Republike Srpske, gdje je nađen veletrgovac, KrajinaGroup, pa će tokom narednog vikenda u taj entitet stići još 20.000 doza iz Rusije, i to samo kao prva tranša veće isporuke.

Republika Srpska je naručila 400.000 vakcina od više proizvođača, kazao je Dodik, a uzmak veletrgovaca u FBiH objasnio je vjerovatnim strahom nakon afere “Respiratori“.

Premijer entiteta RS Radovan Višković kazao je novinarima da je RS krenula samostalno u nabavku vakcina poslije 21. januara nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i dva entitetska premijera, kada je rečeno da se nijedan veletrgovac u Federaciji BiH nije prijavio na javni poziv.

RS je ubrzo, kako je rekao, našao veletgrovca i nastavio proceduru nabavke.

COVAX-u će biti upućeno pismo, po Viškovićevim riječima, uz zahtjev da ispoštuje rok, prvi kvartal 2021., dogovoreno je na današnjem sastanku.

Po Viškovićevim daljnjim navodima, Republika Srpska pregovora sa svim proizvođačima, pa i kineskim, te je vrlo blizu toga da i s kineske strane dobije isporuku.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, također učesnik današnjeg sastanka, ističe da Bosna i Hercegovine nije ispoljila diplomatsku nemoć, bila je spremna preuzeti vakcine preko mehanizma COVAX, nasuprot tvrdnjama tog sistema da takve spremnosti nije bilo.

U vezi s ponudom srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, Komšić je odgovorio da put isporuke treba da ide putem države koja će proslijediti ponuđene vakcine Federaciji BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da se Predsjedništvo BiH, iako nije odgovorno za nabavku vakcina, odlučilo inicirati ovaj razgovor s predstavnicima Vijeća ministara BiH i dviju entitetskih vlada radi razgovora o problemima u nabavci jer je nedopustivo što proces ne ide brže, a posebno što u Federaciju BiH još nije stigla nijedna vakcina.

Pozvani učesnici su upoznali članove Predsjedništva s tim da je u priči s COVAX-om, taj sistem iznevjerio. Dogovorena cijena putem COVAX-a po jednoj vakcini za BiH je 10.55 dolara, a na komeracijalnoj osnovi se prodaju i do 50 dolara, kazao je Džaferović.

Bosna i Hercegovina mora nabaviti vakcine, zaključeno je na današnjem sastanku.