Neizdavanje fiskalnih računa najčešći prekršaj u FBiH

BiH

FISKALNI RACUNI

Zaposlenici Federalne uprave za inspekcijske poslove u tri dana izvršili su 200 kontrola, izrečeno je gotovo 100 prekršajnih naloga te šest mjera zabrane rada, što upućuje da stanje nije dobro – izjavio je v. d. direktora Uprave Anis Ajdinović.

Istaknuo da će i u idućim danima više od 90 federalnih inspektora u deset kantona obavljati aktivnosti pojačanog inspekcijskog nadzora iz nadležnosti u unutarnjoj kontroli i iz prekograničnog prometa.

“To se odnosi na oblast tržišne, turističko-ugostiteljske, sanitarno-zdravstvene, farmaceutske, prometne, šumarske, veterinarske, poljoprivredne, vodne, urbanističko-ekološke inspekcije, te inspekcije za hranu i zaštitu na radu”, kazao je Ajdinović.

Ove aktivnosti će se obavljati dok se ne donese zaključak da je situacija na terenu bolja, gdje su trenutno najčešći prekršaji neizdavanje fiskalnih računa, prekršaji iz oblasti ispunjavanja higijenskih, veterinarskih, prometnih, okolišnih uvjeta u radu privrednih subjekata te rad bez registrirane djelatnosti.

Građanima je poručio da uzimanjem fiskalnog računa pokažu savjesnost u primjeni zakona, posebno Zakona o fiskalnim sustavima. Ako prilikom kupovine ne zatraže račun, propisana je kazna od 50 KM.