Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uprkos sudskoj mjeri osiguranja

Nekretnine sumnjivo privatizovanog giganta Krivaje izdaju se na internetu!

krivaja glavna

Agencija za reviziju privatizacije utvrdila nezakonitosti, u sudu se vodi proces po tužbi radnika teškoj 20 miliona KM. Vlada obavijestila Pravobranilaštvo

Na OLX-u, vodećoj platformi za objavu oglasa u BiH, u proteklim danima dospjele su i višemilionske nekretnine nekadašnjeg privrednog giganta u BiH, Krivaje iz Zavidovića, koji je sumnjivo privatiziran za vrijeme Vlade FBiH koju je predvodio Nermin Nikšić.

Piše: A. DUČIĆ

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić potpisao je 24. septembra 2014. u Zavidovićima Ugovor o statusu uposlenika IP “Krivaja” između Sindikata ovog preduzeća, Federalne vlade i ortačke grupe. Također je potpisan i Ugovor o prodaji imovine između stečajnog upravitelja i ortačke grupe, čime je okončana faza unovčavanja imovine u stečajnom postupku “Krivaje”.

Osam godina kasnije, Uprava za indirektno uporezivanje je oduzela ID broj Krivaji koja je stečaju, a Vlada FBiH s Fadilom Novalićem na čelu nakon provedene kontrole o privatizaciji u kojoj su utvrđene nezakonitosti na sjednici u januar ove godine predmet je dostavila Federalnom pravobranilaštvu na postupanje.

Dodatno, na sudu se vodi proces po tužbi radnika teškoj 20 miliona KM protiv kupaca Krivaje. No uprkos svemu ove, korisnik „RestateZav“ na OLX-u objavio je dva oglasa o izdavanju nekretnine koje su privatizovane.

Jedna je „Proizvodni pogon namještaj 1“, a čine ga proizvodne hala, skladišni i kancelarijski prostor 8262 m2, restoran 504 m2, prateći objekti 406 m2, dvorište 11614 m2. Ukupna površina iznosi 20.786 kvadrata a u oglasu se navodi da je objekt opremljen mašinama za proizvodnju masivnog namještaja, te se navodi i da postoji mogućnost promjene namjene istog.

Drugi oglas se odnosi na iznajmljivanje objekta hotela Kristal, koj ije također sastavni dio Krivajine privatizovane imovine. Ukupna površina parcele na kojoj se nalazi hotel iznosi 6592 m2, od čega 4692m2 kao dvorište a 1930 m2 objekat hotela u osnovi. Smještajni kapacitet hotela su 39 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba.

Kontaktirali smo priložen broj telefona 061 863 298, kako bismo dobili odgovore na pitanje kako je moguće da se ova imovina, koji je predmet sudskog procesa, uopće izdaje, no ovaj broj nije bio u funkciji.

Ramiz Mujić, predstavnik radnika Krivaje Mobel u stečaju, kazao je za Fokus.ba da je na snazi sudska mjera osiguranja.
-Da bi neko nešto iznajmio on mora imati vlasničke papire. To su neke igre, ne mogu to drugačije komentarisati. Ponovo je 22. marta zakazano ročište po tužbi radnika, koje je tri puta bila odgađano. Dakle, postoji mjera osiguranja i sve dok se na okonča sudski process, odnosno naša parnica, ja ne vidim da može neko tako da radi. Ne znam smije li bilo koji notar napraviti neki ugovor vezano za to, to bi bilo krivično djelo. Tako nam naš advokat kaže – kaže Mujić.

Tužba radnika se odnosi na neispunjenje privatizacijskog ugovora. Kako kaže Mujić, bila je obaveza sve do isteka kredita da se 72 mjeseca radnici drže kao zaposleni.

-Niti je kredit plaćen, a radnici su od 2017. godine na birou. Utuženi iznos je oko 20 miliona KM s kamatama. Riječ je o 558 radnika. Mi radnici još od nove godine pokušavamo da dođemo do premijera Novalića. On nas ne može primiti, jer nema vremena. Ne možemo shvatiti da ne može ni on ali ni premijer kantona, i da se dozvoljava ovako nešto sa 500 porodica koji nemaju egzitencije, a iz potupka oko orevizije privatizacije se vidi da privatizacija nije išla po zakonu – kaže on.

Vlada FBiH, koja već izvjesno vrijeme izdvaja sredstva za uvezivanje staža radnicima Krivaje, 27. januara se upoznala sa informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o rješenju i izvještaja Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH o izvršenoj reviziji pretvorbe i privatizacije IP Krivaja d.o.o. Zavidovići – u stečaju, a resorno federalno ministarstvo rješenje je potom dostavilo Federalnom pravobranilaštvu predmet na nadležno postupanje.