Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Važna priča za Sarajevo

Nelson i Kavalec podsjetili gradonačelnicu: U priču o Kazanima uključiti i žrtve

Karic Kavalec Nelson

Da li će Benjamina Karić ipak promijeniti stav o tome da ostaje pri svom tekstu?

Američki ambassador Eric Nelson i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec održali su danas sastanak sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić u vezi sa odlukom o podizanju Spomen-obilježja Kazani.

Tu odluku je, podsjetimo, usvojilo Gradsko vijeće Grada Sarajeva, a gradonačelnica je sačinila i predložila tekst koji bi trebao stajati na tom obilježju.

Prema projektu, spomen-obilježje će imati dvije granitne ploče: na vertikalnoj će biti ispisani tekst i imena 17 ubijenih građana Sarajeva, ali ne i ko ih je ubio.

U međuvremenu se pojavio i prijedlog Naše stranke da na spomeniku stoji da su ubistva počinili osuđeni pripadnici Desete brdske brigade Armije RBiH. To je gradonačelnica odbila uz određena obrazloženja koje je analizirao portal Prometej.ba.

Bit će zanimljivo vidjeti da li će gradonačelnica, koja je rezolutno odbila ovaj prijedlog i najavila kako ostaje pri ponuđenom tekstu koji će se, kako najavljuje, nalaziti na ovom spomen obilježju, nakon današnjeg sastanka ipak promijeniti mišljenje.

Naime, kako je saopćeno na Twitter profilu OSCE-a, izražena je podrška poduzetim naporima s ciljem suočavanja s prošlošću ali uz uključivanje svih zainteresiranih strana kao što su i udruženja žrtava. Upravo ovaj segment je taj kojeg je, izgleda, gradonačelnica zanemarila.