Sarajevo

Nelson i Sattler sa Izetbegovićem i Čovićem: Zapaljiva retorika neprihvatljiva

covic-bakir-us

U objavi na Twitteru naglašeno je kako SAD podržavaju terotirjalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine

Američki ambasador Eric Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler danas su u Sarajevu razgovarali sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem o ustavnim i izbornim reformama.

Iz Ambasade SAD su naveli da je sastanak upriličen kako bi se “promovirao dijalog o vladavini zakona, ostvarivim izbornim i ekonomskim reformama neophodnim za povjerenje građana i napredak na putu ka EU”.

Podcrtali su da Sjedinjene Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH te da su zapaljiva retorika i koraci za podrivanje ovih principa nerealni, neprihvatljivi i antidejtonski.

“Pored toga, ove akcije služe kao izgovor za lidere da izbjegnu odgovornost za provođenje važnih reformi kao što su uključiva izborna i ograničena ustavna reforma za slobodnije i poštenije izbore, mjere vladavine zakona kako bi se korumpirani smatrali odgovornima i ekonomske promjene koje donose radna mjesta i investicije. Prava reforma i ozbiljan dijalog, a ne destabilizirajuće akcije i retorika, ono su što će građanima BiH donijeti bolje budućnost”, navodi se na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH.

Čović je na svom Twitteru komentarisao današnji sastanak ističući da proces mora biti završen u naredna dva mjeseca.