BiH

američki ambasador

Nelson: Novim zakonom zaustaviti korupciju u javnim nabavkama

11/12/2019

Pojedinci koji imaju političke konekcije pokušavaju javna sredstva usmjeriti ka ličnom bogaćenju, rekao Nelson

Američka ambasada u BiH s Agencijom za javne nabavke BiH, organizacijama civilnog društva i novinarima radila je na Prijedlogu novog zakona o javnim nabavkama. Ambasador Eric Nelson pozvao je danas u Sarajevu Vijeće ministara da što prije razmotri predloženi zakon.

– Javne nabavke u BiH godišnje iznose oko tri milijarde maraka, što je skoro 10 posto privrede BiH. Postoje ranjive tačke u procesu javnih nabavki bilo gdje u svijetu. Pojedinci koji imaju političke konekcije pokušavaju da javna sredstva usmjere ka ličnom bogaćenju. Ključna aktivnost je jačanje procedura javnih nabavki kako bi se taj proces i sistem zaštitio – kazao je Nelson.

– Zato je Američka ambasada toliko zainteresirana da, u saradnji s Agencijom za javne nabavke BiH, podrži razgovor koji se vodi s civilnim sektorom, s novinarima o tome koje su to mjere i koje zaštite koje bi prevenirale zloupotrebu sistema javnih nabavki. To je partnerstvo rezultiralo nacrtom novog zakona o javnim nabavkama i zato bih pozvao Vijeće ministara i Parlament da što prije razmotre usvajanje tog zakona – kazao je ambasador Eric Nelson.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.