Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obraćanje ambasadora

Nelson: SAD ostaje na braniku suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH

nelson

Nelson je istakao da SAD snažno podržavaju napredovanje ka integrisanju u euro-atlantske institucije, što će omogućiti stabilnost, sigurnost i prosperitet ovoj zemlji

Sjedinjene Američke Države (SAD) ostaju garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Prioritet svih prioriteta biće da pomognem BiH da napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji, poručio je danas ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, mandat u BiH počeo je veoma aktivno i s puno informacija.

“Radujem se što ću voditi aktivnosti svoje vlade ovdje na ostvarivanju većeg stepena prosperiteta, sigurnosti i poštivanja vladavine zakona u korist svih građana BiH. SAD ostaju garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Prioritet svih prioriteta biće da pomognem BiH da napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji”, rekao je Nelson u Sarajevu.

Međutim, smatra on, jasno je da dodatne podjele u BiH nisu u skladu sa njenim zacrtanim ciljem članstva u ovim organizacijama i da bi dodatno podijeljena BiH bila direktna prepreka prosperitetu u budućnosti.

“SAD snažno podržavaju napredovanje ka integrisanju u evro-atlantske institucije, što će omogućiti stabilnost, sigurnost i prosperitet ovoj zemlji. Došao sam u vrijeme kada se BiH približava veoma važnom trenutku na svom putu da osigura bolju budućnost. Prije svega, BiH je dostavila odgovore na Upitnik EU i sada čeka mišljenje EU koje će detaljno opisati njen put ka članstvu”, izjavio je Nelson podsjećajući da su zemlje članice NATO saveza pružile ruku BiH za nastavak jačanja partnerstva uputivši joj poziv da dostavi svoj Godišnji nacionalni program.

“Usvajanje reformi postaje sve neophodnije. Još su potrebniji hrabri lideri okrenuti ka budućnosti. Prazna obećanja i puka retorika postaće još beskorisniji. Mi smo ovdje da pomognemo, ali odgovornost za napredak zavisi od djelovanja bh. lidera i građana koji treba da zahtijevaju njihovu odgovornost. BiH ima potencijal za ovakvu budućnost, ali joj je također potrebna politička volja da se dogovore ključne reforme”, poručio je američki ambasador u BiH.

Ponovio je da će SAD i dalje biti uz one koji rade na ostvarivanju napretka, jer slaba ekonomija i visoka stopa nezaposlenosti podrivaju stabilnost.

“Endemska korupcija osakaćuje produktivnost, obeshrabruje strane investitore, a najtalentovanije i najambicioznije tjera da napuste zemlju”, naglasio je Nelson.

SAD će nastaviti da pomažu BiH da unaprijedi rad agencija za provedbu zakona, poveća stepen sigurnosti na granicama i bori se protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i protiv stranih uticaja koji sprečavaju napredak zemlje. Rekao je i da će SAD također nastaviti promovirati efikasnu vlast i vladavinu zakona.

“Moramo poštovati prošlost i ne smijemo nikada zaboraviti žrtve – na svim stranama – iz posljednjeg rata i ratova prije njega. Ali retorika podjela ne dozvoljava ranama da zarastu. Njome se oživljavaju i hrane strahovi i neprijateljstva koja ovu zemlju mogu okovati u prošlosti. Prošlost ne smije ograničiti budućnost”, smatra američki ambasador u BiH.

Rekao je i da u petak ide na svoj prvi službeni put tokom kojeg će posjetiti jedinice Oružanih snaga BiH koje učestvuju u vježbama s pripadnicima Nacionalne garde Marylanda podsjećajući da je BiH 2006. godine, deset godina poslije rata, pokrenula reformu odbrane i formirala Oružane snage ujedinjujući suprotstavljene vojske.

“Danas su Oružane snage BiH cijenjen partner na međunarodnoj sceni koji daje svoj doprinos globalnim mirovnim misijama i misijama borbe protiv terorizma. Srbi, Hrvati i Bošnjaci služe u Oružanim snagama zajedno, iskazujući profesionalizam i izvrsnost pod jednom zastavom. One predstavljaju uspješno integrisan model za ono što institucije BiH mogu i treba da budu. One su institucija koja služi svim građanima BiH i pruža im zaštitu bez obzira na porijeklo, kao što je bio slučaj sa užasnim poplavama 2014. godine. Njihov uspjeh treba da služi na ponos svim građanima BiH”, izjavio je Nelson.

Podsjetio je i na to da su NATO saveznici uputili poziv BiH da dostavi Godišnji nacionalni program, tehnički dokument koji će Alijansi omogućiti da proširi podršku za prioritete u BiH, uključujući borbu protiv terorizma, sigurnost granica, reakciju na prirodne katastrofe, kibernetičku bezbjednost, te unapređenje reforme odbrane.

“Dostavljanje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači da BiH postaje članicom NATO saveza, radi se tek o još jednom koraku naprijed u ovom partnerstvu, a u godinama koje slijede biće potrebno uložiti još mnogo truda. Sjedinjene Američke Države računaju na BiH kada je u pitanju nastavak njenog važnog partnerstva s NATO savezom. Provođenje usaglašenih reformi uvijek predstavlja važan signal investitorima i partnerima. U međuvremenu, ja ću raditi kako bih pomogao da što više građana uvidi da je NATO savez platforma koja pruža sigurnost i stabilnost svima u zemlji”, poručio je Nelson.