Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki ambasador

Nelson upozorava: Korupcija nas sada može koštati života

eric nelson777

Nelson je istakao da će SAD i dalje biti najbolji partner BiH, kao što su to bile i u proteklih 25 godina, te da će nastaviti raditi na izgradnji kapaciteta kako institucija tako i građana

 

Američki ambasador u BiH Eric Nelson u intervjuu za N1 govorio je o pandemiji korona virusa, a posebno je istaknuo problem korupcije navodeći da se borba protiv te pošasti mora ozbiljno shvatiti.

Nelson je naglasio kako je sada više nego ikada važnije da borbu protiv korupcije shvatimo ozbiljno jer nas to može koštati života u ovoj situaciji, a i zbog toga što se ljudima pomjera prag tolerancije na korupciju.

“Možete to posmatrati kao uobičajeno stanje stvari, ali primjeri koje sada vidimo, kako zvaničnik na granici propušta inficiranu osobu ili kako zvaničnik bolnice nekome dozvoljava da preskoči proceduru ili kako zvaničnik za nabavke dozvoljava profiterstvo u hitnim nabavkama, sve to nas može koštati života. Ne možemo zatvarati oči pred korupcijom, jer je ona prijetnja po ljudske živote”, upozorio je američki ambasador u BiH.

Nelson je istakao da će SAD i dalje biti najbolji partner BiH, kao što su to bile i u proteklih 25 godina, te da će nastaviti raditi na izgradnji kapaciteta kako institucija tako i građana.

SAD će izdvojiti 1,2 miliona dolara pomoći BiH. Prema Nelsonovim riječima, ta sredstva će biti data UN-u koji će se obratiti Ministarstvu sigurnosti BiH, kao glavnom koordinatoru, da dostavi zahtjeve za pomoć koji moraju biti transparentni i poredani po prioritetu.

Pogledajte kompletan razgovor s ambasadarom Nelsonom za N1 televiziju.