BiH

Vakcinisano 12 posto

Nema gužve na vakcinalnim punktovima u ZDK

05/08/2021

Kakva će biti epidemiološka situacija i zdravstveno stanje na području ZDK-a, u dobroj mjeri zavisi od nas

Oko 12% punoljetnih stanovnika ZDK-a do sada je vakcinisano, a radi se najvećim dijelom o onima koji su bili u prioritetnim grupama. Nema, međutim, zvaničnih podataka o broju građana sa ovog područja koji su se vakcinisali van Bosne i Hercegovine – procjenjuje se da je tu mogućnost iskoristilo oko 5.000 osoba. Sa pristizanjem značajnih količina vakcina osigurani su uvjeti za masovnu vakcinaciju, saopćavaju iz Kriznog štaba kantonalnog ministarstva zdravstva.

Već 7 dana otvoren je poziv svima koji se žele vakcinisati, no na vakcinalnim punktovima pri domovima zdravlja u ZDK-u nema velikih gužvi, javlja FTV.

„Dosadašnja vrlo uspješna organizacija u Zenici nam daje za pravo da možemo ući u to, skoro sve općine na području ZDK-a imaju uvjete i imaju već određene objekte i timove koji bi radili. S druge strane preporučeno je da se formiraju i mobilni timovi koji bi mogli ići u neka udaljena područja“, kaže prim. dr. Senad Huseinagić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK-a.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, koji koordinira proces vakcinacije, do sada je u ovom kantonu jednu dozu vakcine primilo oko 34.500 građana, dok je potpuno vakcinisanih 21.000. U ovom kantonu revakcinisati se mogu i osobe koje su prvu dozu primile van granica BiH.

„Očekujemo do kraja augusta između 80 i 100 hiljada doza vakcina, a procjenjujući broj ljudi koji žele da se vakcinišu, smatramo da će biti to sasvim dovoljno da možemo ponuditi i onima koji su prvu dozu primili van BiH da revakcinaciju mogu uraditi ovdje“, dodaje Huseinagić.

Zdravstvene vlasti ZDK postavile su cilj – dostići kolektivni imunitet do kraja septembra. Za to je potrebno vakcinisati najmanje 20% građana budući da, prema serološkim istraživanjim, oko 42% stanovnika ovog područja ima razvijen imunitet.

„Kakva će biti epidemiološka situacija i zdravstveno stanje na području ZDK-a, u dobroj mjeri zavisi od nas. Pozivam ljude da se u što većem broju vakcinišu jer to je jedini pravi i najbrži put da prekinemo ovu pandemiju“, poručuje ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić (NES).

Novi val ne može nas zaobići, ali vakcinacijom i odgovornim ponašanjem, koje podrazumijeva poštIvanje propisanih mjera zaštite, posljedice je moguće ublažiti, naglašavaju zdravstveni stručnjaci.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.