Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Branislav Zeljković

Nema informacija da je novi soj stigao u BiH

“Trenutno imamo stabilizaciju situacije i to je jako bitno, ali želimo da bude mnogo bolja”

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je za da trenutno imamo stabilizaciju epidemiološke situacije, te da nema informacija da li je novi soj virusa stigao u BiH.

“Trenutno imamo stabilizaciju situacije i to je jako bitno, ali želimo da bude mnogo bolja. Već duži vremenski period imamo iste mjere i to je jedan kontinuitet koji je rijedak u svijetu i dao je rezultate. Na taj način smo sačuvali zdravstveni sistem i mogućnost da svakom pacijentu pružimo zdravstvenu uslugu u slučaju pojave zaraže. Mjere su očigledno dale rezultate”, kaže Zeljković za ATV.

Građani su prepoznali sve apele i to koliko je bitno da se poštuju mjere, ističe Zeljković.

“Nije samo broj pozitivnih nego i broj hospitalizovanih je konstantan i to nam daje nadu za boljoj epidemiološkoj situaciji”.

On kaže da trenutno nemamo podatak da li je britanski soj virusa korona stigao u BiH.

“Trenutno nemamo podatak da je britanski soj stigao u BiH. Nismo imali ubrzano širenje virusa u lokalnim zajednicama i to su i dalje oni brojevi na koje smo navikli, ali sa oprezom pristupamo kada govorimo o samoj pojavi novog soja. Studije su pokazale da se mnogo brže širi i zaraži veći broj građana”, rekao je Zeljković.