Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

“Nema mjesta panici”: Sud, Vlada KS i srednje škole također zaprimile dojave o bombama

bomba yt

Svi učenici i uposlenici su evakuisani, a policija vrši kontradiverzione preglede objekata (KDZ)

I više srednjih škola na području Kantona Sarajevo jutros je dobilo prijetnje putem emaila o postavljenim eksplozivnim napravama.

Također zaprimljene su dojave koje se odnose na Sud u Šenoinoj, kao i zgradu Općine Centar, gdje je smještena Vlada Kantona Sarajevo.

Svi učenici i uposlenici su evakuisani, a policija vrši kontradiverzione preglede objekata (KDZ).

Širom Sarajeva stigle dojave o bombama u osnovnim školama, policija na terenu

Nakon dojave o postavljenim bombama u velikom broju škola u Sarajevu oglasili su se iz MUP-a KS i pozvali građane na strpljenje.

U 9:30 je provjereno stanje u Prvoj osnovnoj školi Ilidža, gdje je takođe upućena dojava. Sva djeca iz škole su danas na izletu zajedno sa nastavnicima i rukovodstvom škole, javlja BHRT.

Da nije riječ samo o osnovnim školama potvrđuje primjer Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža, gdje je takođe jutros dojavljena bomba. Pomoćnik direktora ove škole Edin Fulin kazao je da je jutros oko 9 sati zaprimljena dojava o bombi.

“Odmah sam reagovao i obavijestio policiju. Oni su rekli da će doći i izvršiti pregled škole. Nakon toga smo obavijestili učenike i profesore da napuste prostor i dvorište škole”, rekao je Fulin.

Poruka koja je e-mailom stigla je glasila: “U školi je bomba. Čujem glasove, glasovi u mojoj glavi. Lud sam, ja sam nakaza: Ubiću djecu. Oprostite mi ljudi uime svjetla budućnost. Amin”.

U pojedinim škola će danas nastava biti održana online.

Policija Kantona Sarajevo je u jutarnjim satima obaviještena da je više škola na području Kantona Sarajevo putem e-maila zaprimilo dojavu o postavljenoj bombi. Iz policije je rečeno da su preduzete neophodne mjere i radnje iz nadležnosti policije, koje uključuju i kontradiverzione preglede školskih ustanova na koje se odnose zaprimljene dojave.