Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

situacija dobra, ali...

Nema ništa od otvaranja tržnih centara u FBiH, đaci u školu neće do daljnjeg

trzni sarajevo (1)

Sjednica Kriznog štaba FBiH na kojoj će se razmatrati otvaranje vrtića, kafića, stomatoloških ordinacija, te pokretanje javnog prevoza, počela je u 13 sati

O načinu rada stomatoloških ordinacija Krizni štav FBiH razgovara sa Komorom stomatologa FBiH zajedno će predložiti čitav niz mjera, potvrdio je to Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i član Federalnog štaba civilne zaštite.

Pehar je kazao kako se u FBiH još uvijek ne razmišlja o ukidanju 14-dnevnog karantina za sve one koji ulaze u BiH te da će ta tema biti na dnevnom redu tek krajem maja.

Odbačena je mogućnost da će uskoro biti ukinuta zabrana rada tržnih centara u punom kapacitetu, jer su oni označeni kao najveći mogući rizik za širenje infekcije koroanvirusom.

Slična je i sa školama, s tim što će to pitanje razmatrati sa nadležnim ministarstvima i pokušati pronaći balans između okupljanja djece u školama, što je ogroman rizik za širenje virusa, i toga da ipak djeci omoguće da školsku godinu završe na barem donekle normalan način.

Ono što je također sigurno, jeste da za sada neće biti donesena odluka o otvaranju škola.

Sjednica Kriznog štaba FBiH na kojoj će se razmatrati otvaranje vrtića, kafića, stomatoloških ordinacija, te pokretanje javnog prevoza, počela je u 13 sati.

“Stekli su se uslovi da pojedine restriktivne mjere postepeno smanjujemo, ublažavamo, kako bi se što kvalitetnije pripremili za suživot sa koronavirusom, koji je siguran za nas u sljedećih nekoliko mjeseci. Te mjere ćemo danas razmatrati na sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. To su sve mjere koje smo već ranije navodili, kao što su vrtići, rad stomatologa, javni prevoz, kafići i tako dalje”, poručio je Pehar.

U protekla 24 sata na području FBiH je testirano ukupno 382 uzorka i nije bio registriran nijedan pozitivan slučaj.

Preminulo 109 osoba

U Federaciji BiH je 993 potvrđena slučaja oboljenja COVID-19, dok je 35 osoba preminulo, a oporavilo se 637. Obavljeno je 23.309 testova, a pod nadzorom se nalazi 6.927 osoba.

U RS-u je 1.129 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su preminule 74 osobe, a oporavljenih je 461. Testirano je 18.442 ljudi, a pod nadzorom se nalazi njih 4.021.

U Distriktu Brčko zaraženo je 19 osoba, preminule su četiri, a oporavljeno je 16. Urađeno je 567 testiranja na koronavirus, a pod nadzorom se nalaze 384 osobe.