Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nema novca za penzije, nisu još isplaćene sve ni za septembar

BiH

penzije penzioneri

Zavod penziono  invalidskog osiguranja FBiH najavio je isplatu penzija  za listopad 5. novembar  kako je Vlada Federacije ranije i obećala penzionerima, ali kako se saznaje Zavod još nije završio ni isplatu svih troškova za septembar, piše Dnevni list.

Naime još uvijek nisu uplaćene sve mirovine izvan države, a do jučer nisu bile isplaćene ni rate za kredite penzionere.

Dubioze Zavoda su velike. Zadnje informacije su govorile u prilog tome da su u deficitu koji prelazi 150 miliona maraka,odnosno cijelu jednu mjesečnu penziju penzionera

Ovo je za pomenuti list neslužbeno potvrdilo i nekoliko izvora iz Zavoda koji kažu kako isplata penzija neće ići tako glatko jer još nisu završili ni sve isplate za septembar te kako nije moguće u pet dana prikupiti 156 miliona maraka koliko im je potrebno za mjesečnu isplatu penzija.

U zadnjih nekoliko dana javilo nam se i nekoliko penzionera koji su dobivaju mirovine iz Federacije, a koji žive u susjednoj Srbiji. Kažu kako im već mjesecima kasne penzije, a kako penzije za septembar nisu još dobili.

Pričaju kako je slična situacija i s penzionerima u Hrvatskoj koji su tek prije nekoliko dana primili penzije. Penzioneri koji primaju penziju iz federalnog Zavoda, a žive izvan granica naše države ogorčeni su situacijom i kažu da im teško pada to što se priča kako su penzije na vrijeme isplaćene u zadnjih nekoliko mjeseci, a njima nikada nisu više kasnile.

O lošoj finansijskoj situaciji u Zavodu pričaju i u bankama koje posluju sa Zavodom.

Iz banaka doznajemo kako im do jučer nisu bili uplatili rate za kredite penzionere. Naime penzioneri koji su u bankama podignuli penzionerske kredite već mjesecima “ni krivi ni dužni” tim bankama plaćaju zatezne kamate, a sve zbog finansijskih problema Zavoda za penziono osiguranje.

Problem je u tome što Zavod kasni s uplatama administrativnih zabrana po kreditima čitavih mjesec dana. A za to razdoblje banke penzionerima obračunavaju zatezne kamate koje najugroženija populacija mora plaćati.

Iz Zavoda nisu željeli komentirati kašnjenja u isplatama, kao ni pojašnjavati na koji način će isplatiti penzije 5. i 6. novembra ako se zna da još nisu završili ni isplate za prošli mjesec. Jedino rješenje, kažu upućeni je da Zavod podigne kredit kako bi u dva dana isplatili penzije i ispunili obećanje koje je Vlada dala umirovljenicima. Druga opcija je da im ponovno banke ili pošte posude novac za isplatu, odnosno da daju svoj novac za penzije, a da im Zavod vrati kada legnu sredstva od doprinosa.

[yuzo_related]

Dubioze Zavoda su velike. Zadnje informacije su govorile u prilog tome da su u deficitu koji prelazi 150 miliona maraka,odnosno cijelu jednu mjesečnu penziju penzionera.

I pored loše situacije iz Saveza penzionera Federacije BiH kažu kako vjeruju da će na vrijeme dobiti penzije.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza umirovljenika u Federaciji, kaže kako su im vlasti obećale isplatu penzija 5. i 6. oktobra. Na opaske brojnih penzionera  kako su izigrani od strane vlasti te kako Vlada svaki mjesec krši sporazum, Rapa odgovara kako se sporazum većim dijelom poštuje te kako će naredni mjesec vidjeti što poduzeti ako se bude kasnilo s isplatama.