BiH

Nema simptoma bolesti

Nema oboljelih od koronovirusa u RS-u, 59 osoba pod nadzorom

27/02/2020

Na sastanku je razgovarano i o mjerama koje su do sada preduzete s ciljem ranog otkrivanja eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprečavanja nastanka i širenja bolesti

U Republici Srpskoj (RS) do sada nije bilo prijavljenih oboljelih od novog koronovirusa – COVID-19, a pod zdravstvenim nadzorom je 59 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, bez simptoma bolesti – rečeno je na sastanku entitetskog ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića i v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića sa direktorima bolnica u tom bh.entitetu.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, zdravstveni nadzor podrazumijeva zdravstvene preglede i epidemiološko ispitivanje osoba koje su bile u kontaktu s osobom oboljelim i/ili kliconošom od zarazne bolesti, ili su boravila u žarištu zarazne bolesti.

Preporuka za građane, a s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, koji su u poslednjih 14 dana boravili ili dolaze iz Italije, posebno na teritoriji sjeverne Italije, ali i Kine, Južne Koreje i Irana, da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja, kako bi se uzeli podaci, eventualno preduzele epidemiološke mjere, odnosno dali savjeti o daljem postupanju.

Na sastanku je razgovarano i o mjerama koje su do sada preduzete s ciljem ranog otkrivanja eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprečavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim virusom korona.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da su svim zdravstvenim ustanovama ranije upućene preporuke za postupanje s ciljem provođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima, a ministar zdravlja i socijalne zaštite RS je donio naredbu o obaveznom provođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u RS.

Riječ je bilo o trijaži pacijenata, kapacitetima za zbrinjavanje pacijenata u slučaju potrebe za izolacijom, pripremi prostora u slučaju potrebe za prihvatom većeg broja oboljelih u bolnicama u Banjoj Luci, Bijeljini i Istočnom Sarajevu, kao i protokolima o dostavljanju uzoraka za laboratorijsko testiranje.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.