Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blagi porast

Nema opasnosti od izlijevanja Drine u Goraždu

Drina_vodostaj444

Rijeka Drina je u svom koritu i ona ne pokazuje znakove značajnog porasta koje bi predstavljale veći problem

U Goraždu je zabilježen blagi porast vodostaja Drine, ali opasnosti od izlijevanja za sada nema, ističu u gradskoj službi Civilne zaštite.

Pomoćnica gradonačelnika za Civilnu zaštitu Samira Drakovac kazala je da je situacija za sada pod kontrolom, posebno u dijelu gdje postoji obaloutvrda.

– Stanje je uobičajeno i redovno tako da možemo biti zadovoljni jer se redovno vrši i odvoz nanosa, tako da je korito Drine u mogućnosti da primi značajne količine vode. Rijeka Drina je u svom koritu i ona ne pokazuje znakove značajnog porasta koje bi predstavljale veći problem. Prema podacima postojeće automatske stanice protok Drine je 313 m3 u sekundi, a ako poredimo 2010. godinu kad je bila velika poplava te vrijednosti su bile i deset puta veće, primjerice 3.850 m3. Nadamo se da će ova situacija biti pod kontrolom i da neće predstavljati veći problem” – kazala je Drakovac.

Dodala je da mogućnost izlijevanja postoji u dijelu koji nema obaloutvrde, nizvodno, gdje se nalazi kamp motorista kao i uzvodno na području MZ Zupčići.

– To je zona koja je poljoprivredno zemljište i neke druge kategorije, zbog čega su materijalne štete ili prihvatljive ili ih ne smatramo značajnim. Osim rijeke Drine imamo i vodotoke druge kategorije, to je rijeka Ocka, Biocka, Podhranjenski potok i svakako Osanička rijeka. Tu postoji mogućnost izlijevanja jer imamo potoke koji su bujičnih karakteristika, ali računajući na sušu koja je bila u jesen, kako smo ušli u zimski period pa kasnije snijeg, nadamo se da će postojeće stanje i korita tih rijeka moći primiti veće količine vode, a osim toga očekujemo i stabilizaciju vremenskih prilika – istakla je Drakovac.

U gradskoj službi navode da postoji mogućnost pojave klizišta zbog promjene vodostaja rijeka prve i druge kategorije, što može uticati na pojavu odrona ili pomjeranje tla.