Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selmir Mašetović porodicu nije vidio osam mjeseci

BiH

selmir-masetovic

Javnost u Bosni i Hercegovini u maju ove godine uznemirila je informacija da je Selmir Mašetović, tadašnji student, uhapšen u Turskoj pod sumnjom da je aktivni učesnik organizacije FETO, koju vlasti u toj zemlji smatraju terorističkom. Sredinom juna pušten je iz pritvora, tako da će se braniti sa slobode, s tim da mu je sud odredio mjere zabrane koje podrazumijevaju da ne smije napuštati Tursku. Ovog mladića iz Gradačca raduje činjenica da su mu građani voljene zemlje pružali podršku kada je bilo najteže, piše Oslobođenje.

Sudski proces još nije počeo, a prvo ročište bi trebalo biti održano u novembru.

S obzirom na to da Selmir u javnosti ne smije komentarisati postupak koji se vodi protiv njega, sa njim smo razgovarali o životu u Turskoj.

“Prvenstveno želim da vam zahvalim što i dalje pratite mene i moj proces. Niste me zaboravili. U septembru su sudske vlasti počele ponovo da rade, jer su bile na odmoru mjesec i po, tako da je u septembru samo zakazano ročište za novembar. Što se tiče slučaja, nemam prava da pričam o tome, ali se nadamo da će završiti u moju korist”, kaže za Oslobođenje Mašetović.

Dodaje da mu najteže pada činjenica što ne može izaći iz Turske.

“Najviše iz razloga jer ja nisam vidio svoju porodicu osam mjeseci. Iako sam vani, teško je jer nemam potpunu slobodu. Do sada mi je samo otac dolazio u posjetu, pri mom izlasku iz pritvora. Ekonomska situacija nije toliko blistava da bi mi porodica dolazila češće u posjetu, tako da se uglavnom čujemo putem interneta”, navodi on.

Mašetovića pomenuti proces nije poremetio, naprotiv, krajem augusta je uspio diplomirati na Univerzitetu Ušak.

“Želio bih da se ovo što prije završi i da nastavim normalno sa svojim životom i karijerom. Diplomirao sam na Edukacijskom fakultetu – smjer psihološko savjetovanje i usmjeravanje. Pošto imam sada dosta slobodnog vremena, trudim se da ga iskoristim tako što ću uložiti u sebe. Usavršavam sebe kako fizički, tako i psihički”, zaključuje Selmir.