ured kanadskog premijera

Nema rizika za one koji su nedavno bili u kontaktu s Trudeauom

komsic-trudeauu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u četvrtak kako se podvrgnuo mjerama samoizolacije nakon povratka iz Kanade gdje se sastao s premijerom te države Justinom Trudeauom

Supruga kanadskog premijera Justina Trudeaua testirana je pozitivno na novi korona virus, saopćio je njegov ured u četvrtak navečer.

Ured navodi da se Sophie Grégoire Trudeau osjeća dobro i da će ostati u izolaciji.

– Premijer je dobrog zdravstvenog stanja i nema nikakvih simptoma. Kao mjera predostrožnosti i nakon savjeta liječnika, on će biti u izolaciji u planiranom periodu od 14 dana – dodaje se u saopćenju.

Njegov ured navodi da će na liječnički savjet premijer nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, istovremeno vršeći samonadzor, uzimajući u obzir da on lično nema nikakvih simptoma.

Također po savjetu liječnika, on neće biti testiran u ovoj fazi jer nema nikakvih simptoma. Iz istog razloga, liječnici tvrde da nema nikakvog rizika za one koji su nedavno bili njim u kontaktu – navodi se u saopćenju.

Ured je saopćio da će on danas nastaviti sa svojim svakodnevnim dužnostima.

Trudeauova supruga objavila je saopćenje u kome se zahvaljuje onima koji su je kontaktirali.

– Iako osjećam nelagodne simptome virusa, uskoro ću stati na noge. Biti u kućnom karantinu nije ništa u poređenju s ostalim kanadskim porodicama koje prolaze kroz ovo i s onima koji se suočavaju s mnogo ozbiljnijim zdravstvenim brigama – saopćila je ona.

Par ima troje djece, ali je Trudeaova supruga jedini član porodice sa simptomima bolesti, saopćio je premijerov ured.

Iako je uveo samokarantin, Trudeau će provesti današnji dan u brifnizima, telefonskim razgovorima i virtualnim sastancima od kuće, uključujući i razgovore s ostalim svjetskim čelnicima i uključivanje u raspravu na vanrednoj sjednici vlade posvećenoj korona virusu. Trudeau je razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i britanskim premijerom Borisom Johnsonom, prenosi AP.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u četvrtak kako se podvrgnuo mjerama samoizolacije nakon povratka iz Kanade gdje se sastao s premijerom te države Justinom Trudeauom.