BiH

“Nema te na kahvi”: 8.372 fildžana na mostu u Goraždu (FOTO)

12/07/2015

Bratska Općina Gungoren u Goraždu je organizovala veliki iftar na otvorenom za vjernike iz ovog grada. Iftaru ispred Kayseri džamije prisustvovalo je više od 1.000 postača, javlja Anadolu Agency (AA).

Godišnjicu genocida u Srebrenici obilježila je i Asocijacija mladih Medžlisa islamske zajednice Goražde, koja je u popodnevnim satima organizirala akciju „Nema te na kahvi”. Nekoliko stotina Goraždana učestvovalo je u postavljanju 8.372 fildžana na mostu Alije Izetbegovića, simbolično dijeleći tugu sa majkama i rodbinom onih koji im na kahvu više nikada neće doći.

„Ovo je zajednička akcija svih građana kojom se sjećamo muževa, braće, svih onih koji su nevini ubijeni u julu 1995. godine u Srebrenici. To je najmanje što možemo učiniti. Zbog njih, nas i budućih generacija. Da se ne zaboravi i ne ponovi Srebrenica“, riječi su Amine Salić, članice Asocijacije mladih MIZ Goražde.

Sjećanje na Srebrenicu moramo čuvati kao zalog naše pametnije budućnosti, rekao je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

„U budućnosti bismo trebali znati da brinemo o svakom čovjeku gledajući ga samo kao Božje stvorenje, te čuvamo njegovo dostojanstvo, čast i njegov život“, dodao je Pitić.

Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici u Gradskoj galeriji u Goraždu večeras je otvorena izložba radova učesnika radionica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.