Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Nema tu dogovora”: Završen sastanak HDZ-a BiH, SDA i SBB-a u Mostaru

mostar rusevine pr

Sastanak predstavnika HDZ-a BiH, SDA i SBB-a tokom kojeg je bilo riječi o Izbornom zakonu BiH i o lokalnim izborima u Gradu Mostaru održan je danas u tom gradu.

Predstavnici političkih stranaka pokušali su približili stavove kako bi se iznašlo rješenje vezano za Grad Mostar.

Tim povodom u izjavi za Fenu predsjednik Mostarskog Gradskog odbora HDZ-a BiH Damir Džeba kazao je kako mora biti jasno da se ne mogu predlagati rješenja za Grad Mostar koja krše Ustav, da se mora implementirati Odluka Ustavnog suda BiH i na taj način naći politički dogovor.

Govoreći o Odluci Ustavnog suda, Džeba je naglasio kao je vrlo jasno da u Gradu Mostaru mora postojati proporcionalna zastupljenost te kako je stvar dogovora hoće li to podrazumijevati pet, četiri, tri ili dvije izborne jedinice ali kako se mora paziti na proporcionalnu zastupljenost uz implementaciju Odluke Ustavnog suda.

“Stav HDZ-a i SBB-a govori kako je potrebno da se u Parlamentu usvoje izmjene Izbornog zakona. Nakon toga moglo bi se formirati Gradsko vijeće Mostara koje bi odlučivalo oko ustroja i organizacije grada Mostara. Za predstavnike SDA jedino je prihvatljivo da najprije pričamo o ustroju i organizaciji grada Mostara, a nakon toga o Izbornom zakonu”, kazao je Džeba, dodavši kako svjesno insistiranje na prijedlogu koji ne može proći ipak šalje jasnu poruku “kako tu nema dogovora”.