Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Nema uslova za velike ustavne promjene”

BiH

ivanic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kazao je večeras novinarima u Sarajevu da u BiH nema dobrih uslova za velike ustavne promjene.

– Svih ovih mjeseci i godina vrlo je teško da se pokrene pitanje Daytonskog mirovnog sporazuma, jer će se odmah pojaviti tri različite vizije BiH koja onda znači razdor i sukob, a ne potez – mišljenja je Ivanić.

Ocijenio je da se jednakost može postići u okviru postojećeg sistema kad postoji volja.

Stava je da je ove godine napravljen značajan napredak u BiH, izražavajući nadu da će naredna 2016. godina biti iskorištena za promjenu imidža u ovoj zemlji.

Izrazio je nadu da će 2016. godina proći u mijenjanju slike o BiH te da će se na taj način početi privlačiti investitori i da će građani početi osjećati dobrobit ovih aktivnosti.

Na pitanje novinara o finansiranju institucija kulture, Ivanić je kazao da postoji jedna institucija u kojoj i Republika Srpska treba da ima interes, a to je Zemaljski muzej BiH.

– Ne vidim zašto RS ne bi sudjelovala u upravljanju tim muzejom jer je tu puno historije srpskog naroda, mnogo spomenika i djela koji su vezani za srpski narod – podvukao je.

Kazao je i da je protiv toga da Zemaljski muzej bude institucija BiH, naglasivši da bi to trebao biti dogovor dva entiteta, jer je kultura u nadležnosti entiteta i predstavnici dva entiteta bi se o tome trebali dogovoriti.

– Ja bih tako uradio, a ne bih igrao nepotrebnu političku igru ​​koju igraju predstavnici iz Sarajevu, pa ministar na silu sam imenuje upravne odbore, što je potpuno neprihvatljivo. Ostale institucije nemaju tu težinu i značaj – zaključio je Ivanić.