BiH

primjena NCTS-a

“Nema više papirologije”: Od 1. augusta počinje pojednostavljena carinska procedura

18/07/2022
Foto: Fena

Uštedu od pojednostavljene procedure imaće privrednici, ali i vozači kojima će se koliko-toliko smanjiti beskonačna čekanja na granicama i, naravno, troškovi

Od 1. augusta, kada u Bosni i Hercegovini počinje primjena Novog provoznog kompjuterizovanog sistema NCTS-a, špediteri neće moći ovjeravati svoje provozne carinske prijave bez digitalnog kvalifikovanog potpisa koji izdaje Uprava za indirektno oporezivanje (UIO), javlja BHRT.

Kako i dalje veliki broj špeditera nije završio proceduru dobijanja digitalnog potpisa, Uprava ih poziva da što prije podnesu zahtjev u svom regionalnom centru da ne bi došlo do zastoja u radu prilikom obrade elektronskih tranzitnih prijava.

U Upravi ističu da je proces izdavanja digitalnog kvalifikovanog potpisa jednostavan i brz. Svaki obveznik dobije karticu, čitač kartice i kratku edukaciju o korištenju.

– Ono što nas od 1. avgusta očekuje jeste činjenica da niko neće moći predati provoznu carinsku prijavu u sistem, bez da ima digitalni kvalifikovani potpis, kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik UIOBiH.

Takozvani NCTS olakšaće život i carinicima i špediterima. Konačno, nema više papirologije.

– Podrazumijeva se da bi višestruke koristi imali kako carinski organi tako i svi učesnici u postupku NCTS-a. Tu se podrazumijeva da je elektronska razmjena informacija i da bi svi učesnici imali informaciju u realnom vremenu za donošenje odluka i postupaka, tvrdi Dražen Ćosić, komercijalni direktor “Meridijan” a. d. Banja Luka.

Uštedu od pojednostavljene procedure imaće privrednici, ali i vozači kojima će se koliko-toliko smanjiti beskonačna čekanja na granicama i, naravno, troškovi.

– Siguran sam da je ovo pravac koji treba ne samo UIO nego i sve druge institucije koje su u tom lancu, da idu tim putem kako bismo pojednostavili i smanjili troškove i potrebno vrijeme, a na neki način direktno pomogli našim privrednicima, tvrdi Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore Republike Srpske.

– Dobra stvar ako zaživi, ali time rješavamo možda nekih 30 do 40 posto problem koji je na carinskim terminalima, ali ne rješavamo apsolutno problem na graničnim prelazima gdje je zaista to jedan od katastrofalnih problema koji uzrokuju velika čekanja na granicama, poručuje Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske

Bosna i Hercegovina elektronski provozni postupak mora koristiti godinu dana na nacionalnom nivou, nakon čega može aplicirati da postane punopravna članica NCTS konvencije. Tada će i privrednici iz Bosne i Hercegovine imati olakšane procedure sa puno manjim čekanjima na svim granicama zemalja gdje se roba prevozi. O kakvim se uštedama vremena i novca za poslovnu zajednicu u tom slučaju radi, suvišno je i govoriti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.