BiH

Vrhovni sud FBiH

Nema zastare: Ukinuta presuda KSS-a u predmetu Bakrač i drugi

26/11/2019

Na pretresu pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, koji će biti održan nakon što je presuda ukinuta, bit će prihvaćeni svi dokazi izvedeni pred prvostepenim sudom, a po potrebi će se izvoditi novi dokazi

Rješenjem Vrhovnog suda Federacije BiH djelimično je uvažena žalba Tužilaštva KS, te je ukinuta presuda Kantonalnog suda u Sarajevu (KSS) protiv Asmira Bakrača, Fuada Poprženovića, Izeta Šahinovića, Huseina Kunića, Halida Velagića i Ejuba Ikića.

Radi se o presudi kojom je optužba protiv spomenutih osoba za ubistvo odbijena zbog zastare krivičnog gonjenja.

Vrhovni sud je svojim Rješenjem uvažio žalbu Kantonalnog tužilaštva KS zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Kako je u obrazloženju Rješenja navedeno, prvostepeni sud je izveo pogrešan činjenični zaključak da je u predmetu nastupila zastara krivičnog gonjenja, te da je pravilan zaključak KT da su u predmetu istragu vodila optužene osobe kao radnici PU u Bihaću sve do 27.12.2012. godine, kada je Tužilaštvo FBiH predmet delegiralo Kantonalnom tužilaštvu KS, kao i da je naredbom o provođenju istrage koju je donijelo KT prekinuta zastara.

Na pretresu pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, koji će biti održan nakon što je presuda ukinuta, bit će prihvaćeni svi dokazi izvedeni pred prvostepenim sudom, a po potrebi će se izvoditi novi dokazi, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.