Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcija iz Tužilaštva BiH

Nemamo obavezu dostavljati Vijeću ministara BiH izvještaje o predmetima s oznakom “A”

Tuzilastvo BiH (1)

Tužilaštvo BiH obvezno je dostaviti navedene podatke Nadzornom tijelu za praćenje provođenja državne strategije, koje još nije formirano.

Povodom netačnih i iskonstruiranih informacija, iznesenih na jednom internet portalu, Tužilaštvo BiH prinuđeno je obratiti se javnosti sa reagiranjem u kojem će iznijeti tačne informacije i činjenice, stoji u saopštenju iz Tužilaštva koje vam prenosimo u cijelosti.

“Prije svega, bitno je istaći da je Tužilaštvo BiH u potpunosti ispoštovalo sve rokove i obveze iz Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH je u obvezi, dostaviti navedene podatke, u skladu s Aneksom “B” Revidirane državne strategije, Nadzornom tijelu za praćenje provođenja revidirane državne strategije, koje još nije formirano.

Iznesenim netačnim i iskonstruiranim navodima, nanosi se šteta Tužilaštvu BiHH, koje je u svom dosadašnjem radu, za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava optužilo više od 900 osoba, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Na temelju optužnica Tužilaštva BiH, za ratne zločine izrečene su pravomoćne presude u trajanju od više od 3200 godina zatvora, što dovoljno govori o opredijeljenosti Tužilaštva BiH za kažnjavanje ratnih zločina i jačanje vladavine prava.