Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nermin Tulić

Nemoguća misija: Kako u invalidskim kolicima preći sarajevsku ulicu

nermin tulic

Koliko je vidljivo s fotografije, riječ je o dijelu grada ispred Sarajevskog kampusa u čijoj blizini je i zgrada Američke ambasade u BiH

Svu surovost života s kojom se suočavaju invalidne osobe u prijestonici BiH, samo jednom fotografijom demonstrirao je glumac Nermin Tulić, koji je objavio na društvenim mrežama sliku kako u invalidskim kolicima stoji pred potpuno oronulim dijelom sarajevske ulice i tramvajske pruge.

Izrovani asfalt opasna je prepreka na kojoj se i najpokretniji stanovnici i posjetioci Sarajeva moraju čuvati da ne nastradaju, a za osobe sa invaliditetom zaista je nemoguća misija da tim putem dođu do svog odredišta.

Koliko je vidljivo s fotografije, riječ je o dijelu grada ispred Sarajevskog kampusa u čijoj blizini je i zgrada Američke ambasade u BiH.

U Sarajevu je inače prije nekoliko dana počela prva obnova dijela pruge nakon 42 godine i to u dužini od 368,88 metara. To je samo potez od tzv. S krivine kod “Holiday Inna” do tramvajskog stajališta Marijin Dvor i ne obuhvata dio grada koji je na Tulićevoj slici, a nedvojbeno je da ovakvih prepreka ima još mnogo i da za invalidne osobe one predstavljaju surovu stvarnost nepodnošljivosti življenja u gradu koji bi morao biti najsvjetliji primjer nediskriminacije i brige o svim građanima.