Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nekvalitetan zrak

Nemojte da vas zavara vedro i sunčano vrijeme, zrak u Sarajevu i dalje je vrlo nezdrav

Dok je u većini Sarajeva magla, građani na Baščaršiji uživaju na suncu
03.01.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Dok je u vecini grada magla i smog, gradjani i turisti uzivaju u suncu na Bascarsiji. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani

Iako je u Sarajevu danas vedro i sunčano vrijeme kvalitet zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je vrlo nezdrav za stanovništvo.

Indeks kvaliteta zraka u 12.00 sati iznosio je 241. Količina PM10 čestica u zraka iznosi 226. PM10 čestice uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije. Njihova prosječna granična vrijednost tokom 24 sata je 50 μg/m3, a sve iznad toga znači da je kvaliteta zraka lošija te da s vremenom može početi utjecati na zdravlje.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Zrak je vrlo nezdrav i na području Ilijaša, u kojem je indeks kvaliteta zraka iznosio 238.

Zrak je prema izmjerenim vrijednostima indeksa u 12.00 sati nezdrav na području Visokog, indeks kvaliteta zraka iznosio je 199, Zenice u kojoj je indeks kvaliteta zraka iznosio 185, Kaknja u kojem je indeks kvaliteta zraka iznosio 171, na području Maglaja 166, te Banjaluke Vogošće i Živinica gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 158 i 157.

Na području tih gradova moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti trebaju smanjiti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Umjereno zagađenje registrovano je na području Srebrenika, Tuzle, Lukavca, Jajca, Mostara, Bihaća u kojima se indeks kvaliteta zraka kreće od 53 do 94.

Kvalitet zraka jedino je dobar na području Ivan-sedlo, gdje je indeks kvaliteta zraka u 12.00 sati iznosio 17, podaci su koje objavljuje nevladina organizacija Ekoakcija.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).