Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nenad Bubalo optužen za protjerivanje i ubistva civila u Krajini

BiH

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nenada Bubala, rođenog 1954. godine u Splitu, Republika Hrvatska, državljanina Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je u toku juna i jula 1992. godine, u svojstvu zamjenika
komandira Vojne policije 15. bihaćke brigade VRS, učestvovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu te počinio ubistva i progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti.

Optuženi se tereti da je, zajedno s drugim pripadnicima Vojne policije VRS, učestvovao u odvođenju najmanje pet zarobljenih muškarca, civila bošnjačke nacionalnosti s područja Ljutočke doline, iz logora „IMT Traktorski servis“ Ripač, kao i njihovim ubistvima u mjestu Hrgar, nakon čega su tijela žrtava bačena u prirodnu jamu „Bezdana“, gdje su prilikom ekshumacije 1997. godine pronađeni posmrtni ostaci 83 osobe, među kojima i posmrtni ostaci navedenih
zarobljenika civila.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.